Preskočite na glavni sadržaj

'Librić u parku' od 26. kolovoza do 2. rujna

Monte Librić, osnovan kao osmo pulsko brdo puno knjiga za djecu, održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna u Parku Petra Krešimira IV. kojeg Puljani u slengu zovu 'Kukuriku park a nalazi se između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Na praznoj tratini rađa se mali grad knjige nazvan 'Librić u parku'.
vrijeme: 26.08.2020.
mjesto: Dubrovnik / Zagreb / Split / Rijeka / Koprivnica / Osijek / Zadar
url: https://thisisadominoproject.org/
Uz scenu i gledalište, sjenovito odmorište za najmlađe čitatelje, bit će tu i mali sajam dječje knjige na Faustusima - štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. Prvi Faustusi izrađeni su za lipanjsko gostovanje Monte Librića na Festivalu djeteta u Šibeniku i djelo su slikara i scenografa Hrvoja Đukeza. Pulski Faustusi bit će brojniji i ponijet će na sebi najnovije knjige više od 60 hrvatskih nakladnika. Jedan štand bit će posvećen talijanskoj knjizi.

 

Tradicionalno, Monte Librić održava se krajem travnja, no ovogodišnji, 13. po redu, potpuno pripremljen i spreman za izvedbu, otkazan je u zadnji čas zbog pandemije Covid-19. Stoga Librić u Parku u sebi nosi odsjaj programa koji nismo mogli izvesti u travnju. Dakle, igrat ćemo se brojevima, literarno griješiti u zbrajanju, deklamirati brojalice, izvrtati značenje brojeva, opjevati ih u stihovima, odsvirati u raznolikim ritmovima.

 

Jutro u Librić parku odvijat će se uz program Kako-tako-fon-i-ja koji u sebi sadržava tradicionalne programe Piknik s autorom i Libraonica. U ovom novom programskom formatu, prilagođenom prilikama u kojima živimo, odlučili smo se na ograničeni broj dječje publike – po 15 sudionika radionica na svakom programu. Programi će se odvijati u dva termina: od 9 do 10.30 i od 11 do 12.30 sati.  Kako se ne bi stvarale gužve, sudionici radionica morat će se predbilježiti prije početka našeg festivala, do 21. kolovoza 2020. Jutarnji program označit će susreti s autorima  i uzbudljive igre s  literarnim likovima koji će svoj  novi život dobiti potaknuti dječjom maštom.

 

Večernji programi pod nazivom Unalica spoj su literature, glazbe i performansa i održavat će se svakodnevno od 19 do 20 sati. Oblikovani su tako da podsjete na neobuzdane dječje ljetne igre u parku, na vremena bez roditeljske stege, kada  se u istraživačkim pohodima odrastalo, a kroz ad hoc sklopljene kazališne predstave i koncerte „za tri prijatelja“ stvarao svijet u kojem odrasli nemaju pristupa.

 

Ni ove godine neće izostati Più che una storia, tradicionalni program na talijanskom jeziku, ispunjen radionicama i predstavljanjima knjiga, predstavama i glazbenim događajima.

 

Monte Librić – Librić u parku, bit će prvi festival u Istri koji će, nakon lockdowna okupiti najmlađe. Stvoriti djeci mjesto igre i druženja s knjigom, stvoriti mjesto koje im je tijekom ove godine toliko nedostajalo, ekipi Monte Librića nije bio samo izazov već imperativ. Ovogodišnji program stvaran je i razrađivan u želji da izazove dječje veselje i smijeh koji nismo dugo čuli u našem gradu. Stoga i ne čudi što se oko ideje Librića u parku, uz stalnu ekipu, u nevjerojatno kratkom roku okupio veliki broj pulskih kreativaca.

 

Librić u Parku osmislio je programski i organizacijski odbor koji predvodi direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, a koji uz nju čine: Emina Popović – Sterpin, Tamara Brussich, Liana Diković, Mauricio Ferlin i Magdalena Vodopija. Ovogodišnji Librić označit će ilustracija Vendi Vernić, dobitnice Nazorove nagrade i glavne nagrade Sajma dječje knjige u Bologni.  Pulski dizajner Matko Plovanić potpisuje  vizualni  identitet Librića i oblikovanje tiskanog materijala.  Dugogodišnji dizajner Sajma, vizualni umjetnik Mauricio Ferlin, tvorac je Librić parka. Himna 13. Librića autorsko je djelo Sedine Cerovac i Marina Morosina. Programe vode Sedina Cerovac (Una Libar) i  Gordana Trajković (Baka Librić). Librić u parku fotografijom prati Hassan Abdelghani, a kamerom Vibor Juhas. Knjige biraju i izlažu vrsni knjižari Vlatka Balinčić i Denis Brandeis. Naše štandove -  Faustuse  izrađuje veliki majstor stolarskog zanata Romano Berković, zahtjevnu tehničku podršku pruža Boran Kalčić & Twin Horn MC, a Librić park ozvučava Dean Pavletić - Tone i AudioLab.

 

Organizator Librića u parku je Udruga Sanjam knjige u Istri, suorganizatori Zajednica Talijana Pula i Castropola.

 

Partner: Gradska knjižnica i čitaonica Pula

 

Projekt je dio akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja.

 

Pokrovitelji su: Ministarstvo Kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Ministero degli Affari Esteri e della cooperazione internazionale della Repubblica Italiana, Unione Italiana di Fiume.