Preskočite na glavni sadržaj

21. međunarodni festival Organum Histriae

21. izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae održat će se od 31. kolovoza do 6. rujna na nekoliko lokacija. S obzirom na epidemiološke okolnosti, broj publike bit će ograničen, a svi će se koncerti moći pratiti uživo putem interneta s autentičnih lokacija.
vrijeme: 31.08.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://www.organum-histriae.com/hr/
Prepoznajte svoj registar na festivalu Organum Histriae koji vas vodi stazama povijesnih orgulja u Istri

 

U vremenu koje nas je na prepad zaustavilo, važući našu vjeru i strahove, preispitujući ljudsku snagu i volju, prepoznajemo sigurno utočište koje osnažuje duh - ono nutarnje mjesto s kojega slušamo glazbu – neovisno gdje je i kada susreli. Ipak, pruži li vam se prilika osluhnuti drevne posvećene kamene prostore crkvi smještenih u najljepšoj prirodi koju možete zamisliti, uglazbljenih unikatnim umjetničkim dostignućima velemajstora čija su imena ostala zapisana u samom vrhu svjetske orguljarske tradicije (P. Nakić, G. Callido, F. Dacci, A.Barbini i dr.), upoznat ćete zvukove orgulja kojima Istra, od davnina poznata kao terra magica, stoljećima zahvalno pjeva svojim blagoslovima. I bit ćete okrijepljeni i inspirirani naći svoj registar, prepoznati frekvenciju na kojoj vibrirate svojom pravom prirodom. I to je bio poticaj da ove izazovne godine, nakon dvogodišnje stanke nastavimo s Organum Histriae (ex Dani orgulja u Istri), festivalom orguljske glazbe na istarskim orguljama, projektom koji potiče zaštitu, obnovu i revitalizaciju orgulja, vrijedne kulturne baštine koja se sluša. Proteklih dva desetljeća festival je na međunarodnoj orguljskoj sceni predstavio istarske povijesne i recentne orgulje na kojima su nastupali doajeni europske orguljske glazbe.

 

Ovogodišnji 21. Organum Histriae prošetat će nas od 31. 8. do 6. 9. po nekoliko fantastičnih lokacija na koncerte sjajnih glazbenika. Festival otvaramo svečanim Fanfarama Anđelka Klobučara u jednoj od najstarijih istarskoj romaničkih građevina -  Župnoj crkvi Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom gdje će na Nakićevim orguljama iz 1735. godine (restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.) nastupiti Pavao Mašić - nekadašnji pobjednik festivalskog natjecanja A. A. Motovunjanin, uz Moniku Cerovčec, sopran i Vedrana Kocelja na trubi, okupljenih u Trio Seraphim. Na istim orguljama svoj Hommage organologu Božidaru Grgi odsvirati će i naš uspješni mladi orguljaš međunarodne karijere Ivo Mrvelj. No, prije ćemo u Pulskoj Katedrali poslušati neuobičajeni program za orgulje četveroručno u izvedbi naših obećavajućih mladih orguljaških snaga Elene Roce i Krešimira Klarića.

 

Tijekom 20 godina djelovanja, ovaj je festival realizirao mnoštvo atraktivnih popratnih programa kojima se nastojalo popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važnima i za razvoj kulturnog turizma Istre. Ove godine također predstavljamo raznovrstan program – od okruglog stola, orguljaškog izleta do online kviza o orguljama. Ipak, najveću novost Organum Histriae čuvamo za posljednji festivalski dan kada će nam se svečanom misom zahvalnicom i koncertom u Župnoj crkvi Sv. Servula  u Bujama po prvi puta predstaviti novoosnovani Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae. Na istoj lokaciji, za sam kraj Festivala na Callidovim orguljama iz 1791. (restauracija Brondino Vegezzi Bossi 2000/2001.) nastupiti će prva umjetnička voditeljica festivala Ljerka Očić uz uglednog oboistu Branka Mihanovića.

 

S obzirom na izmijenjene, te i nadalje neizvjesne okolnosti vezane uz pandemiju COVID-19, ograničenje ovogodišnjeg izdanja pretvaramo u prednost! Pozivamo vas da cijeli festivalski program pratite online uživo s atraktivnih lokacija na našim web stranicama i YouTube kanalu, dok svoja mjesta uz slobodan ulaz možete rezervirati na broj POU Buje-Buie radnim danom od 8 do 16 sati, 052 773-075, 052 772-023, te izvan radnog vremena na 095/ 501 6234, kao i na našem Facebook profilu https://web.facebook.com/organumhistriae. Vidimo se na 21. Organum Histriae!

 

21. međunarodni orguljaški festival Organum Histriae

31.8. - 6. 9. 2020.

Sv. Lovreč Pazenatički, Pula, Buje

 

31. 8. – ponedjeljak  – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički - Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

Otvorenje festivala:

ETERNAL SOURCE OF LIGHT DIVINE

Trio Seraphim   (HR)

Monika Cerovčec, sopran          

 Vedran Kocelj, truba

Pavao   Mašić, orgulje

 

 2. 9. – srijeda – 20:00

Pula - Katedrala Uznesenja Marijina, orgulje Eisenbarth 2001.

L'ORCHESTRE À QUATRE MAINS

Elena Roce &     Krešimir Klarić   , orgulje četveroručno

 

4. 9. - petak – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički - Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

HOMMAGE BOŽIDARU GRGI

Ivo Mrvelj, orgulje (HR/DE)

 

6. 9. – nedjelja

Buje - Župna crkva Sv. Servula

Orgulje G. Callido 1791. / restauracija Brondino Vegezzi Bossi 2000/2001

 

11.30 – Svečana misa zahvalnica povodom završetka Festivala

Ansambl istarskih mladih glazbenika     

Organum Histriae

 

20.00 – MUSICA AFFETTUOSA

Branko Mihanović, oboa

Ljerka   Očić, orgulje (HR)