Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene Nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dobitnike Nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Grand prix Orlanda, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza. na svečanosti dodjele nagrada u atriju palače Sponza u Dubrovniku.
vrijeme: 25.08.2020.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/
Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara dodijeljena je Radi Šerbedžiji za ulogu Georgea u predstavi Tko se boji Virginije Woolf? Edwarda Albeea u režiji Lenke Udovički te produkciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. U obrazloženju koji potpisuju predsjednik Ocjenivačkog suda za dramu Paolo Tišljarić te članice Mirej Stanić i Petra Jelača, među ostalim stoji kako je Rade Šerbedžija u ovoj ulozi pokazao „preciznost glume, karakternu točnost, slojevitost i razrađenost, jezičnu prilagođenost hrvatskom kontekstu te izvrsnu suigru s Katarinom Bistrović Darvaš“, što su bili samo neki od segmenata kojima je Šerbedžija zaslužio ovogodišnju Nagradu Orlando. Ulogom Georgea dao je zaokružen doprinos svim svojim dosadašnjim ulogama na dubrovačkim ljetnim pozornicama, i to u suvremenijem izdanju nego ga je publika do sada imali prilike gledati. Žiri je istaknuo da je njegov suživot s Igrama traje jako dugo i prati sve njihove mijene pa je jednim dijelom nagrada posvećena i njegovom cjelokupnom doprinosu Igrama, ipak s naglaskom na izvrsno izvedenu naslovnu ulogu u predstavi Tko se boji Virginije Woolf?.

 

Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti skladatelju Petru Obradoviću za njegove skladbe izvedene na koncertima održanima u atriju Kneževa dvora 24. srpnja, 16. kolovoza i 18. kolovoza. U obrazloženju nagrade, ocjenjivački sud poziva se na uvodni citat opisa jednog njegovog djela u kojem stoji da je skladatelj „zavodljivo, romantično, nostalgično i neodoljivo srcu i duši uputio izazov kojem slušatelj ne može odoljeti“. I upravo tako je bilo u dubrovačkoj palači glazbe, u Kneževu dvoru, slušajući Tango to go u izvedbi sjajnog Tria Eusebius, Petrichor u izvedbi izvanrednog Papandopulo kvarteta te contraVals & contraDans u izvedbi razigranog ansambla okupljenog u sklopu programa Dubrovnik na glazbenoj hridi. Auditorij je svoje oduševljenje i odobravanje, u sve tri prilike, izrazio gromoglasnim pljeskom, a ovogodišnji ocjenjivački sud za glazbenu nagradu, pljesak je pretvorio u odluku.

 

Odlukom Vijeća Nagrade Orlando, a na prijedlog intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, Grand prix za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen je Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Nagradu je u ime orkestra primio njegov ravnatelj Damir Milat. Redoviti nastupi u jedinstvenim ambijentima svoga grada kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, kontinuirano djelujući od 1924. godine, nastupajući pored Dubrovnika i u drugim hrvatskim gradovima te diljem Europe i svijeta. Za razvoj ansambla veoma je značajna kontinuirana suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama, od 1951. pod nazivom Gradski orkestar Dubrovnik, potom kao Festivalski orkestar i danas kao Dubrovački simfonijski orkestar, glavni je nositelj glazbenog dijela programa Igara te svojom djelatnošću pokriva čitav spektar orkestralnog zvuka. Već 71 godinu publiku Igara priziva k najvažnijim djelima klasične orkestralne literature, od Bacha i Vivaldija preko Mozarta i Schuberta do Brahmsa ili Čajkovskog, šireći horizonte prema novome. Svojim koncertima tako tvore umjetničku bazu zbog koje su Igre od početaka bile, a u nastavku i ostaju, nezamislive bez ovog orkestra, navedeno je u obrazloženju.

 

Nagrade Orlando dobitnicima je uručio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, a emisija o današnjoj dodjeli nagrada u Sponzi, u trajanju od 15 minuta, bit će emitirana večeras 25. kolovoza s početkom u 22:00 sata na Prvom programu – HTV 1, uoči početka izravnog prijenosa završnog koncerta.

 

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori.