Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Digitalni primitivizam' Vinka Barića

Izložba 'Digitalni primitivizam' autora Vinka Barića otvara se u četvrtak, 27. kolovoza, u galeriji 'Studio-21-' u organizaciji Udruge za kulturu Beat, a moći će se pogledati do 10. rujna 2020.
vrijeme: 27.08.2020.
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/Studio-21--260876400642957/
"Manifest digitalnog primitivizma ima samo jedno pravilo: Svaki digitalno primitivni crtež mora biti nacrtan i koloriran u primitivnom i zastarjelom paint net programu, za maksimalno 5 minuta." Vinko Barić

 

"Vinko Barić izložbom „Digitalni primitivizam“ predstavlja manji dio svog istoimenog ciklusa digitalnih crteža koje kontinuirano crta i postavlja na društvenu mrežu Facebook od 2013. godine. U početku se ciklus nije tako zvao – naziv je došao na premijernoj offline izložbi radova u Centru za kulturu Maksimir u Zagrebu, listopada 2014. godine, otkada ih objavljuje pod tim imenom. Po riječima autora: ovi crteži nastaju spontano, kad me „pukne” inspiracija, npr. dok sjedim i ispijam kavu, neka fraza, igra riječi mi padne na pamet i čim sjednem za kompjuter to moram izbaciti iz sebe urgentno, u roku od pet minuta. Tada crtežu dodam i komentar, njegov sastavni dio. Ponekad komentiram aktualnu politiku ili pop kulturu, ponekad izražavam čisti i univerzalni apsurd; a često je povod karikaturama, najjednostavnija igra riječi. Ne postoji ustaljeno pravilo u procesu nastanka radova. Reagiram jednostavno, spontano, onako kako mi dođe inspiracija. Jedino pravilo je da crtež mora biti izrađen i koloriran za manje od pet minuta. Zato to i jesu neke grube karikaturalne skice, gotovo digitalni krokiji, donekle bliske naivnosti dječjeg crteža. Postavljajući ih na Facebook trenutno dobivam povratnu reakciju od ljudi, od „ publike”. Izloženi u prostoru, ovi crteži funkcioniraju poput malih duhovitih postera s komentarima. Ne smatram digitalni primitivizam nikakvom ozbiljnom ni velikom umjetnošću, već nekakvom dosjetkom u maniri primitivne i primarne likovnosti i krokija, kao neki jeftini „art brut” ili „punk karikature”." (Toni Horvatić, iz predgovora)

 

O autoru:

Vinko Barić (Split, 1980.) akademski slikar, crtač stripova i glazbenik. 2005. godine diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Uz slikarstvo bavi se i crtanjem stripova (samostalna izdanja strip albumi: „Samo da ne propadne",1997., "Čudnovati deponij",1999., "Paranormalni čimbenik".2008., "Dogodovštine Baroknog Čovjeka", 2016.,"Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka", 2020.), ilustracijom i grafičkim dizajnom. Član je zagrebačke strip grupe „Komikaze“. 2011. godine objavio je u vlastitoj nakladi knjigu o povijesti hrvatskog punka i novog vala: „Hrvatski punk i novi val 1976.-1987.“. Aktivno izlaže od 1994. godine na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama. Član je HULU-Split.