Preskočite na glavni sadržaj

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

Četvrtu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, 29. i 30. kolovoza, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival pod imenom 'Odvalimo se poezijom', koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. Sva su događanja otvorena i besplatna!
vrijeme: 29.08.2020.
mjesto: Bol
url: https://www.facebook.com/Odvalimo-SE-Poezijom-518892704937587/
Ove godine bolski pjesnički susret odvija se u posebnim okolnostima, sa ponešto smanjenim programom, no s težnjom za da se održi ideja o još jednom otočkom pjesničkom događanju kojem je namjera spajati poetike otoka i poetike suvremenih autorica i autora.

 

Prvog dana 29. kolovoza u 20 sati u Teatrinu „Dva ferala“ predviđen je program „Sjećanje na Tonka“, čitanje poezije pjesnika i erudita Tonka Maroevića, hrvatskog intelektualca koji nas je nedavno iznenada napustio, koji nas je zadužio svojim znanjem, nadahnućem, poezijom, književnom i likovnom kritikom, a nadasve strašću i intelektualnom znatiželjom koju je nesebično prenosio drugima.

 

Iste večeri u 21 sat slijedi program „Parvo klasa“ u kojem je gošća nagrađivana i cijenjena hrvatska pjesnikinja, esejistkinja, prozna autorica i kazališna pedagoginja Dorta Jagić. Program je naslovljen „Parvo klasa“, sa željom da iako smo još mali festival u začetku, ugostimo značajne autorice i autore koje smatramo prvoklasnima, što Dorta Jagić zasigurno jest.

 

Drugog dana festivala, u nedjelju 30. kolovoza, u 11 sati u jutarnjem programu „Šumski panel“ govorit će se o značenju radionica kreativnog pisanja poezije, o iskustvima voditelja i polaznika, o rezultatima i perspektivama ovakvog načina poticaja na pisanje. „Šumski panel“ održat će se u kafiću „Ured“ uz plažu pod borovima, gdje će se razgovarati i diskutirati u prijateljskom okruženju u prirodi.

 

U večernjem programu drugog dana, u nedjelju 30. kolovoza u 21 sat, održat će se istovremeno dva predstavljanja i gostovanje u programu „Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač“. Nove knjige poezije predstavit će solinska pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić, knjige „Otac“ (Redak, Solin, 2019.)  i „Sestra“ (Redak, Solin, 2020.), koje su već dobile veliku pažnju i pohvale čitateljske publike. U istom programu novu knjigu predstavit će i Sanja Baković, pjesnikinja i novinarka koja je idejno i pokrenula pjesničku platformu „Odvalimo se poezijom“ (knjiga „Autobus za Trnavu“, MeandarMedia, 2020.).

 

Gost programa je omiški pjesnik i planinar te profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje,  Ivan Sorić Suri, „nebeski letač“ s kojim ćemo razgovarati o vezi  poezije i prirode, te se osvrnuti na njegovu knjigu poezije „Bijeli medvjed i narančaste elipse“ (Redak, Split, 2017.)

 

Plakat za ovogodišnji festival kao i prethodnih godina osmislio je dizajner i kreativac Tomislav Gamberožić.

 

*Večernji programi održat će se u kazalištu pod vedrim nebom, Teatrinu „Dva ferala“, u prostoru u kojem ima dovoljno sjedećih mjesta kako bi se mogle poštivati i epidemiološke mjere koje su na snazi (održavanje fizičke distance). U slučaju kiše, večernji programi održat će se u galeriji Doma kulture.

 

Zbog epidemiološke situacije ove godine neće se održati inače najposjećeniji program „Otočki glasovi“ kako bi se izbjeglo okupljanje velikog broja ljudi.


Program:

 

Subota, 29. kolovoza 2020.

 

Teatrin „Dva ferala“

20 sati – Sjećanje na Tonka

Čitanje poezije Tonka Maroevića

21 sat- Parvo klasa

Dorta Jagić – autorsko predstavljanje

 

Nedjelja, 30. kolovoza 2020.

 

Ured beach bar (Borak)

11 sati – Šumski panel

Tesanje riječi: o radionicama kreativnog pisanja poezije

 

Teatrin „Dva ferala“

21 sat – Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač

Međusobno predstavljanje i promocije:

Nada Topić: knjige „Otac“ i „Sestra“

Sanja Baković: knjiga „Autobus za Trnavu“

Gost programa: Ivan Sorić Suri