Preskočite na glavni sadržaj

'Ekscentrični svijet Wernera Herzoga' u kinu 'Tuškanac'

Zagrebačko kino 'Tuškanac' počinje novu sezonu u utorak, 1. rujna, retrospektivom njemačkog redatelja Wernera Herzoga s izborom deset filmova iz najuspješnijeg razdoblja njegove karijere, okupljenih pod nazivom 'Ekscentrični svijet Wernera Herzoga'.
vrijeme: 01.09.2020.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac

Program otvara autorovo remek-djelo "Fitzcarraldo" (1982), za koje je Herzog dobio nagradu za režiju u Cannesu.
 
"Film o čovjeku vođenom (auto)destruktivnom opsesijom, ujedno i četvrti projekt s glumcem Klausom Kinskim, s kojim je redatelj imao buran i kompleksan odnos, sniman je u iznimno teškim uvjetima na autentičnim lokacijama", ističu iz Tuškanca.
 
"Isprva jedan od prvaka tzv. novog njemačkog filma, Werner Herzog postao je jedna od najintrigantnijih i najosebujnijih redateljskih ličnosti, autor čije su tematske preokupacije i ekscentrični protagonisti jednako zanimljivi kao i on sam", dodaju.
 
Uoči projekcije, uvodnu riječ o Herzogovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj Goran Dević.
 
Do četvrtka, 10. rujna, prikazat će se još devet igranih filmova nastalih u najplodnijem razdoblju redateljeve karijere, od 1968. do 1987. godine.
 
To su "Znaci života" (1968), "I patuljci počinju mali" (1970), "Aguirre, gnjev božji" (1972), "Svatko sam za sebe i Bog protiv svih/Enigma Kaspara Hausera" (1974), "Srce od stakla" (1976), "Stroszek" (1977), "Nosferatu, vampir noći" (1979), "Woyzeck" (1979) i "Cobra Verde" (1987). (Hina)