Preskočite na glavni sadržaj

Razgovori s autoricama koje sudjeluju u izložbi 'Meko' okidanje?

Ured za fotografiju objavio je seriju razgovora s autoricama koje sa svojim radovima sudjeluju u izložbi 'Meko' okidanje? Upoznajemo povijest ženske fotografije u Hrvatskoj.
vrijeme: 31.08.2020.
url: https://croatian-photography.com/dialogue/

Izložbi 'Meko' okidanje? prethodilo je višegodišnje istraživanje načina kako su žene bile percipirane u fotografiji, kao i okolnosti osnutka Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, u kojoj je većina njih participirala (uz iznimku Jadranke Fatur). Niz "standardnih" ženskih tema, kao što su pejsaži, portreti ili slike djece, odgovaraju tradicionalnom, konzervativnom pristupu koji je dugo prevladavao u percepciji ženske fotografije. No jesu li uistinu njihovi snimci dio 'meke' paradigme, ili među njima postoje čvrsto definirani, kritički stavovi prema okolini, pa i rodnim stereotipima prisutnima i u vrijeme socijalizma?
 
Kako bismo rasvijetlili njihov put u fotografiju, interese, školovanje i sve ostalo relevantno za njihov rad, razgovarali smo sa Slavkom Pavić, Erikom Šmider, Ivančicom Privorom Kurtelom, Jadrankom Fatur i Danijelom Lušin.
 
Svi su razgovori dostupni na web stranici Ureda za fotografiju!
 
Izložbu možete pogledati do petka, 4. rujna, u Galeriji Spot od 16 do 20 sati.