Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska animacija na 23. Festivalu kratkometražnog filma u Bruxellesu

U sklopu sekcije 'Travellings' Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu, koji se održava od 2. do 12. rujna, prikazat će se dva programska bloka sastavljena od recentnih hrvatskih animiranih filmova.
vrijeme: 02.09.2020.
mjesto: Belgija; Bruxelles
url: https://bsff.be/en/

Festival kratkometražnog u Bruxellesu trebao se održati od 22. travnja do 2. svibnja, stoga je program hrvatske animacije tada bio nastao kako bi se obilježilo predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije (koje je završilo 30. lipnja).
 
No, iako je festival prebačen na jesen, te traje od 2. do 12. rujna, sekcija 'Travellings' i dalje je posvećena animiranim filmovima hrvatske produkcije nastalima posljednjih godina. U dva programska bloka prikazat će se čak 16 domaćih animiranih naslova.
 
U prvom bloku to su: Stakleni čovjek Daniela Šuljića, Planemo Veljka Popovića, Gamer Girl Irene Jukić Pranjić, Posljednji izazov Božidara Trkulje, Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, Noćna ptica Špele Čadež te Manivald Chintis Lundgren. U drugom bloku prikazuju se: Tisuću Danijela Žeželja, Čoban Matije Pisačića, Dota Petre Zlonoge, Udahnut život Ivana Bošnjak i Thomasa Johnsona, Kako se kalio čelik Igora Grubića, Miramare Michaela Müllera, Biciklisti Veljka Popovića i Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren.
 
Ovogodišnje, 23. izdanje Festival kratkometražnog filma u Bruxellesu, održava se u smanjenom obimu, no festivalska će publike svejedno imati prilike pogledati preko 300 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta, na nekoliko lokacija. Posebnost ovog izdanja je da će se održati bez programa međunarodne konkurencije za koji je bilo namijenjeno 62 naslova, pa će se za nagrade natjecati samo belgijski filmovi. Filmovi odabrani za međunarodnu konkurenciji bit će prikazani iduće godine.
 
Pobjednički filmovi festivala u Bruxellesu od 2018. godine izravno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog animiranog filma i kratkometražnog igranog filma.
 
Izvor: HAVC