Preskočite na glavni sadržaj

Gordana Špoljar Andrašić: Okrhak memorije II

U subotu, 5. rujna, u koprivničkoj sinagogi (Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc) otvara se samostalna izložba koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić 'Okrhak memorije II'.
vrijeme: 05.09.2020.
mjesto: Koprivnica

Izložba se održava povodom Europskog dana židovske kulture i obuhvaća seriju crteža djevojčica 'Izgubljeno/a u vremenu'.

Slike i crteži proširuju se u ambijent uz pomoć in situ instalacija i zvučnog zapisa koji su također dio iste teme, istog narativa. Izložba predstavlja autoričino istraživanje vlastitog identiteta i smisla postojanja te varljivosti sjećanja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Ovom se izložbom osobito posvetila temi djetinjstva i djevojaštva u kojima vidi početke naših potraga za vlastitim identitetom, ali se istovremeno bavi i univerzalnom temom traume i kolektivnog sjećanja.
 
Izložba ostaje otvorena do 20.9.2020.

„Autorica suosjeća s tim nježnim izgubljenim bićima i nudi fragmente narativa o razdoblju koje je često sve samo ne bezbrižno. U toj prvoj zaista prekretnoj fazi gdje počinjemo propitivati vlastiti identitet i smisao, gdje se pokušavamo pozicionirati u odnosu na svijet i druge, autorica traži nagovještaje suočavanja sa smislom i pitanjima života i smrti. Njihova lica protkana nelagodom i pogurena ramena kao da su sišla sa svima bliskih starih razrednih fotografija. Ili možda samo iz autoričinih sjećanja koje je izmjestila u crtež. Nisu to samopouzdane nasmiješene djevojčice koje se lagodno kreću i savršeno snalaze u ovom svijetu, već utjelovljenja nesigurnosti i straha od odrastanja, od onog ženskog u sebi. Ponavljanjem tog motiva autorica apostrofira i činjenicu da je osobna mitologija uvijek djelomično i kolektivna, a prenošenjem fotografija u crtež, još krhkiji i prolazniji medij, ponovno ukazuje na nemogućnost fiksiranja značenja, sjećanja i identiteta.“ (iz teksta Tanje Špoljar)
 
Realizacija izložbe ostvarena je u suradnji sa Židovskom općinom Koprivnica, Gradom Koprivnica i Umjetničkom školom „Fortunat Pintarić“.