Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Inspiracija i ilustracija' u sklopu 8. Festivala svjetske književnosti

U subotu, 5. rujna, u 12 sati, u galeriji ALU Šira održat će se otvorenje izložbe radova (slika, grafika i natječajnih plakata) studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastalih u suradnji ALU Zagreb i izdavačke kuće Fraktura.
vrijeme: 05.09.2020. 12 h
mjesto: Zagreb; Galerija Šira
url: http://www.shira.alu.hr/

Izložba pod nazivom “Inspiracija i ilustracija” bit će realizirana u sklopu popratnog programa 8. Festivala svjetske književnosti.
 
Ukratko o izložbi:
 
„Zadaci s kojima se već godinama susreću umjetnici koji izlažu na popratnim izložbama Festivala svjetske književnosti obuhvaćaju domenu ilustracije (vizualizacije teksta kroz likovnu umjetnost), ali i inspiracije – stvaranja zasebnog umjetničkog djela na koje je utjecao neki književni tekst, to jest njegov stil i njegov duh“, zapisao je likovni kritičar Feđa Gavrilović.
 
U tom duhu likovni umjetnici već osam godina za Festival stvaraju djela inspirirana književnošću, a ove se godine u sklopu suradnje Festivala svjetske književnosti nakladničke kuće Fraktura i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u Galeriji Šira izlažu i studentski radovi koji su također inspirirani književnim djelima.
 
Slike i grafike studenata ALU potaknute pročitanim ulomcima nastale su tijekom 2020. pod mentorstvom doc.mr.art. Maje Rožman, izv.prof.art. Tomislava Buntaka i izv.prof.art. Danka Friščića. Ranije iste godine, u suradnji Akademije likovnih umjetnosti i Frakture po četvrti je put proveden natječaj za plakat 8. Festivala svjetske književnosti a prvonagrađeni rad Mihaela Kolarića postao je službeni vizualni identitet Festivala te se pojavljuje na svim vizualnim materijalima. Drugu i treću nagradu osvojili su radovi Ane Despot i Nikole Grabovca a još je šest studenata preddiplomskog i diplomskog studija Akademije likovnih umjetnosti sudjelovalo na natječaju s uspjelim radovima čiji se izbor predstavlja u Galeriji Šira.