Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan kajkavske kulture otvoren u Krapini

U Krapini je u nedjelju otvorena tradicionalna manifestacija Tjedan kajkavske kulture koja će se uz niz sadržaja, ali u smanjenom obimu, odvijati do 12. rujna
vrijeme: 06.09.2020.
mjesto: Krapina
url: https://www.kajkavske-popevke.hr/

Manifestacija je počela koncertom pjevačice Danijele Pintarić u dvorištu Galerije grada Krapine, nakon čega je otvorena izložba likovnih radova učenika više od 30 škola s cijelog kajkavskog govornog područja.
 
U Tjednu kajkavske kulture održavat će se recitali, predavanja, Gospodarski zbor te izložba poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda. Održat će se i znanstveni skup o snazi kajkavskoga u jeziku, književnosti i kulturi, a finale će biti tri festivalske Večeri kajkavskih popevki.
 
Značenje riječi KAJ na tragu trojedinstva hrvatskog jezika – ća, kaj, što
 
I ove se godine manifestacija održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, stoga je na otvorenju bio i pomoćnik ministrice Davor Trupković.
 
„Ministarstvo je uvijek pratilo cijelu inicijativu koja je bila oko Tjedna kajkavske kulture i nastojimo pomoći i podržati sve programe koje je osmislila lokalna zajednica. Od Ljudevita Gaja na dalje, značenje riječi 'kaj' je puno više, to je negdje na tragu trojedinstva hrvatskog jezika – ća, kaj, što, koje je naš dr. Štambuk prezentirao i borio se cijelo vrijeme za tu zlatnu formulu hrvatskog jezika, koja nas izdvaja od ostalih slavenskih naroda”, kazao je Trupković.
 
Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine istaknuo je da će se idućih dana održati niz programa u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo te izrazio žaljenje što će sve biti, zbog koronakrize, u manjem obimu nego ranijih godina.
 
„Ono čega neće biti su događanja diljem cijelog grada, kao što je bilo dosad. Iz godine u godinu imali smo sve više sadržaja i sve više posjetitelja, grad nam je prošle godine bio dupkom pun. Na žalost, toga ove godine neće biti, ali vjerujemo i nadamo se da ćemo sljedeće godine moći nastaviti”, rekao je.
 
Tjedan kajkavske kulture završit će trima festivalskim večerima, a to su Mali kaj, retrospektivni koncert Popevke za navek te Festival kajkavskih popevki koji će ove godine doživjeti jubilarno 55. izdanje. Pokrovitelj Festivala kajkavskih popevki je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.
 
Nit vodilja Festivala je spoj tradicionalnih, klasičnih kajkavskih popevki sa suvremenim izričajima, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Siniša Leopold.
 
„Bit će od klasičnih, preko novo napisanih, do onih popevki koje možda blago koketiraju s popom ili jazzom, a i izvođački će kadar biti odmjeren, poseban. Od mladih koji će po prvi put nastupiti na krapinskoj pozornici, do naših zvijezda i diva, poput Tereze, Gabi, Zdenke Kovačićek, Mire Ungara”, kazao je Mandić.
 
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na otvorenju je izrazio zadovoljstvo što je tradicija u Krapini nastavljena, unatoč epidemiološkoj situaciji.
 
„Ovdje se radi na očuvanju 'kaja' te jedne naše tople riječi koju svi živimo svaki dan i sve najljepše što smo u životu doživjeli, naslijedili od svojih dedeka i babica zapravo se svodi dobrim dijelom na tu riječ”, rekao je Kolar.
 
Podsjetio je da se Tjedan kajkavske kulture održavao i u najtežim uvjetima, stoga se od njega nije odustalo ni sada, jedino što će ovoga puta biti manje gostiju i manje sadržaja. (Hina)