Preskočite na glavni sadržaj

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi od 11. do 30. rujna

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se u virtualnom obliku od 11. do 30. rujna, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
vrijeme: 11.09.2020.
url: http://cipkarski-festival.com/

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić rekao je da su zbog pandemije koronavirusa odgodili veće i manje manifestacije u gradu, ali središnju manifestaciju – Međunarodni festival čipke održat će u drukčijem obliku.
 
"Preko interneta i društvenih mreža organizirali smo predstavljanje svih prekrasnih čipaka koje smo pokazivali na našem festivalu. Dobili smo 20 video isječaka naših partnera koji su trebali biti na ovom festivalu, koji pokazuju sve ono što bi inače predstavili ovdje", kazao je Škvarić.
 
Uz video materijale na internetu, 14 iz inozemstva i šest iz hrvatskih čipkarskih središta, u lepoglavskom samostanu svake subote i nedjelje od 10 do 18 sati čipka će se moći pogledati uživo, uz pridržavanje svih protuepidemijskih preporuka.
 
"Na izložbama će se moći vidjeti sve ono što smo skupljali 23 godine festivala čipke. Bilo je tu haljina, nakita, keramike, šator od čipke. Ove godine prvi puta, 'zahvaljujući' koronavirusu, dobili smo mogućnost da sve što smo vrijedno skupljali pokažemo na izložbi“, rekla je direktorica Ureda lepoglavske Turističke zajednice Ljubica Dubovečak.
 
Upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić dodala je da se izložba sastoji od čipki koje su čipkarice radile na proteklim festivalima.
 
"Primjerice, radile su zaštićene biljke Ivančice i Ravne gore u čipkama, a napravile su i hrvatski nacionalni cvijet – peruniku. Sve te čipke su izložene, mogu se razgledati, a uz to imamo i različite instalacije, poput odjevnih predmeta", kazala je Šoštarić.
 
Ovogodišnja tema Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi trebala je biti "Čipka i umjetnost", što će ostati za iduću godinu. Ovogodišnja zemlja partner je Bugarska, čije će se čipke također moći vidjeti na izložbi.
 
Svečanost otvaranja festivala održat će se u petak 11. rujna, u 19 sati u prostorijama Pavlinskog samostana u Lepoglavi.
 
Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.
 
Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. (Hina)