Preskočite na glavni sadržaj

Drawing machines, no. 1

Radiona.org poziva na prvu izložbu projekta Drawing machines pod nazivom 'Cikloida – periodičke krivulje' u Galeriji Razvid Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, koja je otvorena do 16. rujna 2020.
vrijeme: 08.09.2020.
mjesto: Zaprešić; Galerija Razvid
url: https://radiona.org/

Projekt se bavi neobičnim mašinama koje crtaju, a izložbe u Galeriji Razvid i Galeriji Događanja bit će realizirane kroz tematske izložbe pod nazivima „Cikloida – periodičke krivulje” i „Kako mi vidimo što mašine vide”.
 
„Drawing machines” predstavlja vrlo različite varijacije robotičkih naprava, uređaja i softvera koji na različit način percipiraju proces crtanja, ostavljanja traga i kreiranja transcendentne ravninske krivulje.
 
Što vidimo u procesu crtanja i na koji način mašina koja crta mehanički preciznim, no i nespretnim pokretima, ostavlja trag iza sebe. Radionin kolektiv po prvi se puta bavi crtačim mašinama u ovakvom širokom spektru pokrivajući podjednako softverske radove i vizualizaciju podataka kao i makerski pristup hardveru i mehatroničkim objektima.
 
Računalo kao umjetnik temeljem generiranih slučajnih brojeva može kreirati zanimljive i ljudskom oku fascinatne oblike i linije, koje naočigled ne bivaju nasumice odabrani. Gdje je tanka granica između kreativnog procesa i slučajnosti pokretne linije na površini koja se konstatno nalazi na granicama ekvilibristike i plesa linija, boja i plohe.
 
Kroz zajedničku su-igru čovjeka i stroja, ako je točka na kružnici, nastaje obična cikloida, a ako je točka unutar ili izvan kružnice, nastaje skraćena cikloida ili produžena cikloida koja generira geometrijske oblike predvidljivih ili nepredvidljivih putanja.
 
Izložba stavlja poseban naglasak na istraživanje procesa između stroja i čovjeka te načine interakcije među njima sa svrhom stvaranja vizualnih i geometrijskih oblika bezbrojnih mogućnosti ekspresije.
 
Drawing Machines je prva je Radionina serija koja se eksplicitno bavi geometrijom i vizualnim umjetnostima u simbiozi s intermedijalnim i maker praksama. Izložba će predstaviti različite varijante cikloida, poput tautokrona (krivulje u okomitoj ravnini zakrivljena tako da, neovisno o početnom položaju, omogućuje istodobni dolazak na cilj materijalnim točkama koje pod utjecajem gravitacije po njoj klize bez trenja), zatim brahistokrona (ravninske krivulje koja spaja dvije točke različitih visina u gravitacijskom polju po kojoj bi materijalna točka, gibajući se bez trenja samo pod utjecajem sile teže, za najkraće vrijeme stigla iz više točke u nižu), epicikloide (algebarske ravninske krivulje šestoga reda koju opisuje točka kružnice pri kotrljanju bez klizanja po nepomičnoj kružnici drugog polumjera s njezine vanjske strane) te hipocikloide (ravninske krivulje koju opisuje točka neke kružnice, kada se kružnica kotrlja po unutarnjoj strani druge kružnice).
 
Uz mehatroničke i robotičke aspekte izložbe, projekt istražuje vizualne i grafičke mogućnosti crtajućih strojeva koji koriste različite materijale za ekspresiju. 
 
Projekt će tako spojiti umjetnike, dizajnere i elektroničare širokog raspona disciplina koji dijele zajednički pristup prema umjetničkoj upotrebi novih tehnologija ili propitivanja istih kroz medij interaktivne robotičke, mehatroničke ili softverske instalacije.
 
Izlažu: Laura Abramović, Mark Bilandžić, Paula Bučar, Igor Brkić, Matej Domladovac, Ana Horvat, Goran Mahovlić, Tomislav Mikić, Mario Pavlić, Jurica Zrna, Boris Vidošević
 
Međunarodni izlagač: Clement Pasquet (Francuska)
Kustosica: Deborah Hustić
Dizajn: Leo Kirinčić
 

Radno vrijeme:
Utorak, 8. rujna – srijeda, 16. rujna, 2020.
Radno vrijeme:
Ponedjeljak – petak 9:00 – 20:00h
Subota: 9:00 do 14:00h
 
Radionica Crtajući roboti, voditeljica Deborah Hustić
Petak, 10. rujna, 2020. 17:00-19:00h
 
Organizator: Radiona.org
Partner: Galerija Razvid – Pučko učilište Zaprešić
Podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb