Preskočite na glavni sadržaj

25FPS: Predstavljeni filmovi stalnog programa Refleksi

Refleksi, jedan od stalnih programa Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se krajem rujna održati u Zagrebu i Rijeci, ove godine donosi četiri filma koji inovativnim filmskim jezikom analiziraju pitanja osobne i zajedničke povijesti.
vrijeme: 24.09.2020.
mjesto: Poreč, Eufrazijeva bazilika
url: https://www.25fps.hr/

U programu, koji će se održati 24. rujna, svjetsku premijeru imat će "Kako razgovarati s mamom", intimistički esej Dalije Dozet u kojem kroz priču o putovanju na drugi kraj svijeta istražuje načine za razgovor s vlastitom majkom i izražavanje kroz pokretne slike.
 
Film "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal najavljen je kao šarmantni je hibrid dokumentarnog i animiranog filma, razvijen iz audiozapisa kazetice pronađene na odlagalištu otpada.
 
U realizaciji beogradskog umjetničkog dua Doplgenger nastao je "Snimak pejzaža bez predistorije", istraživanje Krvavice, zapuštenog lječilišta za djecu i remek-djela socijalističkog modernizma u arhitekturi,
 
Vladislav Knežević predstavlja svoj novi film "Colonello Futurista", opisan kao "intrigantni koktel vojne arhitekture i prve filmske avangarde, smješten u austro-ugarsku Pulu uoči početka Prvog svjetskog rata."
 
Filmovi u programu Refleksi u konkurenciji su za nagradu Green DCP koju dodjeljuje Udrugra za audiovizualna istraživanja 25 FPS.
 
U natjecateljskom programu festivala još su tri hrvatske produkcije, među kojima i "Događaji za zaboraviti", u kojem je likovni i filmski umjetnik Marko Tadić postupcima animacije oživio fotografske arhive dvojice umjetnika, pronađene na jednom zagrebačkom buvljaku.
 
Tu su i "Porvenir" Renate Poljak, atmosferično i enigmatično istraživanje migrantskih puteva i vlastite obiteljske povijesti te subverzivni filmski esej i eksperiment "TESTFILM #1", u kojem je umjetnička grupa Telcosystems istražila materijalne (ne)mogućnosti aktualnog distirbucijskog formata DCP.
 
Ovogodišnje, 16. izdanje 25 FPS-a, će se održati od 24. do 27. rujna u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci. (Hina)