Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Ne precrtavati, nego crtati!' u Galeriji Nova

Izložba Ane Hušman, Dubravke Sekulić i Dana Perjovschog 'Ne precrtavati, nego crtati! - Pionirski grad i simulacija budućnosti' otvara se u srijedu, 16. rujna, u Galeriji Nova u Zagrebu.
vrijeme: 16.09.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija Nova
url: https://www.facebook.com/galerijanova/

Kako se navodi u priopćenju Galerije Nova, preispitivanjem povijesnih i suvremenih inovativnih oblika zajedničkog korištenja javnih resursa, zajedničkog djelovanja i eksperimenata vezanih za procese kolektivnosti i obrazovanja, izložba uspostavlja dijalog između istraživanja Pionirskog grada u sklopu projekta Ane Hušman i Dubravke Sekulić i recentne serije crteža Dana Perjovschog.
 
Oni, dodaje se, dijele srodan interes za popularne i angažirane formate poput skiciranja, crtanih bilješki i testiranja koji čine integralni proces dijeljenja znanja.
 
Podsjećaju da je projekt Pionirskoga grada u Zagrebu započet 1947. i otvoren 1951., posvećen obrazovanju omladine, jedinstven socijalistički urbanistički i politički projekt koji su projektirali Josip Seissel, Ivan Vitić i Marijan Haberle.
 
Pionirski grad, naglašava se, bio je proizvod političke i društvene nužnosti izgrađen s idejom da obrazovanje mora napustiti okvire "škole" i ući u grad tj. svakodnevni život, te proizvesti "novog" čovjeka za novo socijalističko društvo.
 
Eksperimentalna škola, laboratorij za pedagošku reformu koja je trajala od 1951. do 1961., Pionirski grad mogao je smjestiti oko 400 djece i mladih, a cilj mu je bio omogućiti obrazovanje, učenje i socijalizaciju, ističe se i dodaje kako projekt "Ne precrtavati, nego crtati! Pionirski grad i simulacija budućnosti" Ane Hušman i Dubravke Sekulić koristi reference, fusnote i interpretacije kao rekvizite kako bi prepričao priču i prostor Pionirskog grada.
 
Produkciju rada poduprli su Haus der Kulturen der Welt (HKW) i Harun Farocki Institut u kontekstu izložbe i istraživačkog projekta kustosa Toma Holerta Education Shock. Learning, Politics and Architecture in the 1960s and 70s.
 
Program je realiziran u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Education from Below osmišljenog u suradnji s The Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam, i muzejom MACBA, Barcelona.
 
U utorak, 15. rujna, organiziran je razgovor razgovor i prezentacija Ana Hušman i Dan Perjovschog u zagrebačkoj Booksi. (Hina)