Preskočite na glavni sadržaj

9. Splitgraphic bijenale - Basquegraphia: Baskijska nova grafika

U sklopu 9. Splitgraphic bijenala na skupnoj izložbi pod nazivom 'Basquegraphia', od 16. rujna do 7. listopada, izlaže grupa od šest baskijskih umjetnika. Izložba je organizirana u partnerstvu s Fig Bilbao i HULU-Split.
vrijeme: 16.09.2020.
mjesto: Split; Salon Galić
url: http://www.splitgraphic.hr/

Umjetnici: Marta Barragán, Iñaki Elosua, Myriam Gesalaga, Jabier Herrero, Eder Sánchez i Alazne Zubizarreta
 
Izložba „Basquegraphia: Baskijska nova grafika“ proizlazi iz međunarodne suradnje između „FIG Bilbao, Međunarodnog festivala grafike i umjetnosti na papiru“ (Printmaking and Art on Paper Festival) i Splitgraphic međunarodnog bijenala grafike koja je započela 2018. godine.
 
Izložba predstavlja šest umjetnika u Splitu. Njihov rad doprinosi redefiniranju tradicionalnog koncepta grafike. Marta Barragán, Iñaki Elosua, Myriam Gesalaga, Jabier Herrero, Eder Sánchez i Alazne Zubizarreta čine grupu novih baskijskih grafičara koji odražavaju najnovije trendove diljem raznih radionica u Baskiji. Basquegraphia je prilika za stvaraoce u usponu da kontekstualiziraju grafiku na međunarodnoj umjetničkoj sceni, time potvrđujući izvrsno stanje baskijskih stvaraoca.

Kustosice iz Fig Bilbao su odabrale mlade umjetnice i umjetnike čiji je grafički opus spoj suvremenosti, klasičnih grafičkih tehnika, povijesti i tradicije Baskije koja se vidi kroz raznovrsnost njihovih stilova. Ideja izložbe Basquegraphia je bila spojiti niz različitih likovnih pristupa grafičkom djelu iz kojih se može iz prve ruke iščitati trenutna suvremena grafička scena u Baskiji
 
Kustosice FIG Bilbao: Ana Giménez Orcajada i Olga Iradier Arce
 
Kustos Splitgraphic bijenala: Marina Petit
 
Deveti Splitgraphic bijenale se odvija tijekom dvije godine 2019. i 2020. Dosada je u programu Splitgraphica organizirana samostalna izložba japanskog umjetnika Yoshia Imamure (Salon Galić, listopad 2019.) i ova skupna izložba Basquegraphia.
 
Novo poglavlje suradnje na međunarodnoj grafičkoj sceni Splitgraphic je započeto 2018. godine s organizacijom Fig Bilbao, grafičkom manifestacijom koja se održava svake godine u baskijskom gradu Bilbau. Splitgraphic je tada izložio selekciju hrvatskih suvremenih grafičkih umjetnica. Nastavljajući započetu suradnju Splitgraphic je bio dio međunarodnog žirija ove godine u njihovom programu za mlade nadolazeće grafičare, pod nazivom Open Portfolio.

Ovo je prvo sveobuhvatno predstavljanje suvremene španjolske odnosno baskijske grafike na Splitgraphic bijenalu, te se otvara uvid u grafički jezik i stvaralaštvo te regije, a pogotovo uzimajući u obzir njihov kulturno-povijesni identitet. Izložba predstavlja pregled jedne potpuno nove i dosad nepoznate grafičke scene na visokoj razini kvalitete i produktivnosti s različitom grafičkom, estetikom i  likovnim jezikom nego što smo dosad imali prilike izlagati na Splitgraphic bijenalu.
 
Splitgraphic ima iza sebe suradnje i sudjelovanje na međunarodnim bijenalima, trijenalima i konferencijama u Krakowu, Lodzu, Vilniusu, Guanlanu i mnogim drugima, a kroz suradnju s Fig Bilbao je zakoračio u novu vrijednu grafičku avanturu kroz stvaranje, sudjelovanje i građenje novih projekata i veza na međunarodnoj grafičkoj sceni, u kombinaciji s lokalnim kulturnim akterima HULU-Split, s kojima je ova četvrta zajednička  izložba u Salonu Galić.