Preskočite na glavni sadržaj

'Voljeti' - ljubavna poezija Luka Paljetka u GK 'Žar ptica'

U subotu, 19. rujna, u 20 sati, u GK 'Žar ptica', održat će se premijera predstave 'Voljeti', izbor ljubavne poezije Luka Paljetka, posvećene Anamariji Anuški Paljetak. Poetsko - glazbeni portret pjesnika koji je objavio više od stotinu djela i koji se kroz duge godine svog stvaralaštva nametnuo kao jedan od najvažnijih hrvatskih književnika, pripremila je i režira Marija Sekelez.
vrijeme: 19.09.2020. 20 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica
url: https://www.facebook.com/Gradsko-kazalište-Žar-ptica-280415705304573/

U predstavi, kao interpret svojih pjesama, sudjeluje sam autor Luko Paljetak, uz skladatelja njegovih brojnih stihova, šansonjera Darka Matičevića i dramsku umjetnicu Mariju Sekelez. 
 
Luko Paljetak eminentni je hrvatski književnik i akademik. Kroz duge godine svog stvaralaštva nametnuo se kao jedan od najvažnijih i najsvestranijih hrvatskih književnika svih vremena, a piše pjesme, drame, prozu, eseje, uređuje antologije te se bavi prevođenjem. Mnoge su njegove pjesme uglazbljene te danas čine blago hrvatske kulture. Paljetak je napisao i objavio oko 100 djela i dobitnik je preko 50 značajnih nagrada, a to ni ne čudi budući da već desetljećima iznova očarava publiku.
 
Karakteristike Paljetkova pisanja je sposobnost iznenadnog mijenjanja registra, elastičnosti i gipkosti. U gotovo svakoj pjesmi paradoksalno se dodiruju suprotnosti, te na mjestima tih dodira vrcaju iznimno žive reakcije i reference. Iz pjesme u pjesmu, iz zbirke u zbirku, iz razdoblja u razdoblje talože se pak uvijek novi slojevi iskustva, što čini da njegovo pjesništvo danas pokriva upravo univerzalne raspone.
 
U predstavi Voljeti pokušat ćemo sve vrhunce Lukovog stvaralaštva prezentirati publici, uz sudjelovanje samog autora koji je istodobno i nenadmašan pjesnik kao i interpret vlastitih stihova.
 
Također će u predstavi sudjelovati skladatelj i šansonjer Darko Matičević, autor mnogih uglazbljenih Paljetkovih stihova.
 

Djevojčica si htjela biti tad kada žena
postala si mi, i ja mlađi sam htio biti
da mogu doprijeti ondje gdje ni ti više
imala nisi pristup, u djètinjstvo; ja ì ti,
da smo se tada sreli istoga bismo trena
u jedno srasli, odmah; znali smo da se piše
i zlo i dobro nama, ali mi stihom svojim
tekli smo, sve do sada; djevojčica još mlađa
postala si, ja star sam i nemam one ruke
nekadašnje, ti noge i tijelo kao lađa
prekomorska, odjednom dalèke sve su luke;
djevojčica si sada, a star sam, ja se bojim
za tebe, zato skrivam da mlad sve više bivam.

22. IV. 2019.