Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeni novi romani dobitnica nagrade EU za književnost

Novi romani dobitnica nagrada EU za književnost, Lidije Dimkovske 'Non-Oui' i Tanje Stupar Trifunović 'Otkako sam kupila labuda', predstavljeni su u utorak na 13. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak.
vrijeme: 15.09.2020.

Lidija Dimkovska, književnica iz Sjeverne Makedonije koja živi i radi u Sloveniji, nagradu EU je dobila 2013. godine za roman "Rezervni život", a Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banje Luke rođena u Zadru, dobitnica je te nagrade 2016. godine za roman "Satovi u majčinoj sobi".
 
Dimkovska je ocijenila da je riječ o jako vrijednoj nagradi jer joj je donijela nove čitatelje te prijevode, koje bi bez te nagrade bilo mnogo teže ili nemoguće ostvariti. Uz to, Nagrada EU za književnost je donijela mnogo novih prijatelja i poznanstava te putovanja, rekla je.
 
Stupar Trifunović je istaknula da je ta nagrada prilika za promociju književnosti na jezicima kojima se služi manje ljudi. Nagrada je osmišljena da promovira negdje marginalizirano, a što ima potencijal, ustvrdila je.
 
Lidija Dimkovska istaknula je da je njen novi roman "Non-Oui" nastao oko fragmenata istinite priče koje je čula tijekom putovanja po Siciliji. Ona govori o Splićanki  Nedjeljki koja je s mužem, bivšim talijanskim vojnikom, 1947. godine otišla na Siciliju. Iz njenog skraćenog imena Neda, te suprotnih principa "ne" i "da", proizlazi i naslov romana na francuskom jeziku. Sve u životu se vrti oko "ne" ili "da", odluka za jedno ili drugo u različitim okolnostima, pri čemu jedno isključuje drugo, dodala je.  
 
Istaknula je da se dugo pripremala za ovaj roman, jer je u njemu mnogo faktografije, pa je boravila i na rezidenciji u Splitu, gdje je proučavala povijest i život grada. Na pitanje može li pisac biti apolitičan, naglasila je da ne vjeruje u apolitičnost pjesnika ili pisca, jer, kako je rekla, svi smo politički ljudi. Živimo u vremenu i prostoru, u državi i nekom društvu i ovisimo o sistemima i odlukama vlada te ne možemo živjeti a da ono oko nas ne utječe na nas, istaknula je. No, dodala je, pisci ne bi trebali biti angažirani politički na jako eksplicitan način.
 
Tema romana "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar Trifunović, emotivni i ljubavni je odnos žene srednjih godina i mlađe djevojke. No, kako je istaknula autorica, iako je riječ o lezbijskoj ljubavi, ona nije u fokusu romana, nego društveni kontekst dviju osoba u ljubavi. Roman je o osobama koje bježe iz društvenog konteksta i dragovoljno se svrstavaju na marginu, a u ovom slučaju su one dodatno na margini. Dvostruko je snažniji osjećaj tjeskobe i nemogućnosti uklapanja u društvo, rekla je Stupar Trifunović.
 
Navela je da nije željela da se roman odbija čitati zbog osnovne teme, ili da ga se baš zbog toga čita, nego da ga se čita bez predrasuda. (Hina)