Preskočite na glavni sadržaj

Draw the line – mali plesni film s velikim porukama

U subotu, 19. rujna, u riječkom starom gradu, na terasi Samovar bara na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, s početkom u 21 sat, održat će se premijera prvog riječkog plesnog filma preventivnog karaktera 'Draw the line'.
vrijeme: 19.09.2020. 21 h
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/udrugavida/

„Draw the line“ produkt je suradnje Udruge „Vida“ i Plesne grupe Flame, koji su 2018. godine zajedno postavili istoimeni plesni performans. Performans i film temeljeni su na osobnim iskustvima i intimnim svjedočanstvima o životu u ovisnosti korisnika Udruge „Vida“, koje su potom poslužile kao inspiracija Plesnoj grupi Flame za osmišljavanje koreografije. 2019. godine, „Vida“ i Flame povezali su se s Udrugom Filmaktiv i produkcijskom kućom Camera roll kako bi ekranizirali plesni performans i snimili prvi riječki plesni film – „Draw the line“.
 
Film prati glavnog protagonista, Davida, koji radi potrebe da bude poseban, drugačiji, da pobjegne od dosade svakodnevnice, uzima drogu. Odnos droge i Davida započinje kao ljubavna priča, no s vremenom prerasta u toksičan odnos u kojem David gubi sve što ima i u konačnici samog sebe. Kroz film je jasno naglašena poruka o prirodi ovisnosti – ona je u suštini ljubav, strast koja se otela kontroli, odnos iz kojeg je teško izaći unatoč njegovoj destruktivnosti. Upravo je to jedna od glavnih pouka filma - nevažno radi li se o ovisnosti o drogi, alkoholu, shoppingu, video igricama ili drugoj osobi; priroda ovisnosti uvijek je ista i nitko na nju nije imun. Svatko se na neki način može s time poistovjetiti. Uz prijenos ove preventivne poruke, cilj filma je i umanjiti predrasude o liječenim ovisnicima. Zato se u filmu se problematizira odnos društva prema ovisniku koji se pokušava svoje ovisnosti riješiti, a u tome uspijeva tek kada mu netko iz društva pruži ruku.
 
Film je namijenjen svima, no zbog snažnih poruka koje prenosi, ciljana skupina prvenstveno su mladi.
 
Produkciju filma potpisuju riječke udruge: Udruga „Vida“, Udruga Filmaktiv i produkcijska kuća Camera roll. Izvršna producentica filma je Karla Glažar, dok režiju potpisuje Sara Blažić, uz asistenticu režije, Belu Bračko-Milešević. Scenarij filma pripremila je Karla Glažar, a koreografiju plesnih scena Dominik Valić. Za snimanje je bio zadužen Bruno Lovrenčić. U filmu glume i plešu članovi Plesne grupe Flame: Vanja Boškovski (u ulozi Davida), Martina Miliša (u ulozi droge), Mattea Linić (u ulozi Davidove djevojke), dok ostali plesači sačinjavaju društvo: Antonia Bašković, Jelena Braut, Karla Glažar, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić. Glasove u filmu dali su Martin Grđan (glas Davida) i Ana Marija Brđanović (glas droge). Film ima i originalnu muziku, koju je producirao i aranžirao Vedran Mijić, dok je za snimanje tona bio zadužen Ognjen Kekanović. Oblikovanje tona povjereno je Ivi Vičiću, a sliku je oblikovao Bruno Lovrenčić.
 
Snimanje i premijeru filma financijski podržavaju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravosuđa i Grad Rijeka.