Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen koncert Karite Mattile u Rijeci 18. rujna

Svjetski ugledna finska operna pjevačica Karita Mattila nastupit će na koncertu 18. rujna u HNK Ivana pl. Zajca, što će biti jedan od vrhunaca koncertnog programa Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u srijedu.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Rijeka
url: http://www.hnk-rijeka.hr

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je da Mattilu odlikuje širina repertoara, od talijanskih i slavenskih opera do Richarda Wagnera i suvremenih opera. Danas je to neuobičajeno, jer se većina pjevača opredjeljuje za određene glazbene segmente, naveo je.
 
Prisjetio se dvaju Mattilinih nastupa koje je pratio uživo, i to u Metropolitan Operi u New Yorku i Royal Opera House u Londonu. "Nikad neću zaboraviti kad je prvi put stupila na scenu te glasnog aplauza samo zato što se pojavila pred gledateljima. Do kraja nastupa bilo mi je jasno da sam vidio legendu", rekao je o nastupu u Metroplitan Operi. "U Royal Opera House gledao sam je iz drugog reda, dovoljno blizu da primijetim ne samo kvalitetu pjevanja i scenski nastup, nego i izvrsnu glumačku vještinu, što je čini usporedivom s Marijom Callas", naveo je Blažević.
 
Karita Mattila, koja prvi put dolazi u Hrvatsku, rekla je da je ranije čula da je Hrvatska divna zemlja i da se u nju lako može zaljubiti, a to je bio dodatni poriv za gostovanje. Program u kojem su djela Jean Sibeliusa, Antonina Dvoraka, Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera nije izvela nikad do sad na koncertu. Ovo će joj biti prvi koncert s orkestrom s finskim dirigentom Villeom Matvjeteffom, višegodišnjim glavnim gostom dirigentom riječkoga HNK. "Do sad smo zajedno izveli operu "Parsifal", a mnogo puta me pratio za klavirom na mojim nastupima te ga smatram svojim osobnim prijateljem", istaknula je.
 
Navela je da je za riječki koncert odabrala raznolike glazbene brojeve. Naš stil je dati sve ili ništa, naglasila je.
 
Ville Matvejeff je rekao da su sve godine njegove suradnje s riječkim HNK dosegle najvišu točku ovim koncertom.
 
Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota izrazila je zadovoljstvo što se Riječanima pruža mogućnost praćenja izvrsnih kulturnih programa, unatoč vrlo nepovoljnim okolnostima. Ovaj koncert će ostati u sjećanju kao događaj dostojan Europske prijestolnice kulture, ocijenila je. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da je koncert Mattile zasigurno vrhunac glazbenog dijela programa EPK. "Svaka Europska prijestolnica kulture se trudi da program ima europsku notu, a mi možemo reći da s ovim koncertom dosežemo svjetsku dimenziju", zaključio je Obersnel. (Hina)