Preskočite na glavni sadržaj

Premijerne izvedbe predstave 'Majstori' Kazališta Moruzgva

Predstava 'Majstori' priča je koju će publika uskoro imati priliku pogledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva. Premijera predstave održat će se 25. rujna u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 26. rujna u Karlovcu u Gradskom kazalištu 'Zorin dom', a zagrebačka premijera ugledat će svjetlo dana na Sceni Vidra 27. rujna 2020.
vrijeme: 25.09.2020.
mjesto: Rijeka / Karlovac / Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/moruzgvatheatre/

Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom.
 
Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.
 
Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali „posebna vrsta“. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, društvene razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure koje daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.
 
Glavni pokretač svih aktera je strah - od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.
 
Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Izvrsna glumačka podjela - Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Jasna Palić, Matija Šakoronja, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, sjajno utjelovluje svoje uloge. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču lijepo zaokružuje glazba Maria Mirkovića.