Preskočite na glavni sadržaj

DORF filmovi u Kulturnom centru Mesnička

Mesnička od siječnja ove neobične godine gledaju selekciju DORF filmova, uz razgovore s gostima. Projekcije se održavaju uvijek ponedjeljkom, početak je od 19 sati.
vrijeme: 09.11.2020. 19 h
mjesto: Zadar
url: https://monoplay.eu/

U studenom, u našem malom kinu i dalje gledamo 4 DORF filma, nakon već održanih 30 DORF projekcija ponedjeljkom. Prvi termin, na rasporedu 09.11. rezerviran je za Obojeni Program i autoricu Brankicu Drašković, iz Novog Sada. Ona je osvojila DORF nagradu za svoj film o sastavu Boye, a mi u KCM gledamo njen dokumentarni film „Da li je to čovek ili je mašina?“ (Srbija/UrbaNS, 2005) - o snimanju istoimenog albuma kultnog sastava Obojeni Program. Album je sniman u Nizozemskoj i predstavlja veliku promjenu u radu tog sjajnog banda, a osim projekcije filma pogledat ćemo i najnoviji spot za pjesmu „Kosmos u tvom srcu“ snimljen u kultnom klubu Paradiso u Amsterdamu 2006. godine.
 
U drugom terminu, 16.11. gledamo dokumentiranu priču „Noise Slavonische Kunst“ (Hrvatska/Trotoar, 2010) autora Slobodan Šijan/Stjepan Pete o angažmanu osječkih muzičara, koji su za vrijeme Domovinskog rata bili u Osijeku, snimili punokrvni rock-album i pružili otpor na svoj način, pod imenom Noise Slawonische Kunst. Sjajan dokument o osječkoj sceni, prikaz 1991. u Osijeku, ratnog ludila i otpora, na koji svi možemo biti ponosni.
 
U trećem terminu 23.11. gledamo film Dione Newton „THE FALL – Wonderful and frightening world of  Mark E.Smith“ (Engleska/BBC, 2008). Mark E.Smith je zadužio britansku pop kulturu, svojim tvrdoglavim inzistiranjem na obrascu kojim je stekao veliki broj fanova naravno i u Hrvatskoj. Repetitivna bas dionica, inteligentni tekstovi promrmljani na tako rijetko prikladan način, diskografija koja živahno prati trendove i ostaje sve te godine jedinstvena – da ne pretjeramo, BBC je snimio 60 minutnu pohvalu svim Smithovim ludorijama: legendarni John Peel ga je obožavao, mi smo sa oduševljenjem pogledali ovaj film, a nadamo se da ćete i vi.
 
Na kraju studenog, vrijeme posvećujemo jazzu. Novo druženje sa ekipom iz emisije HRT “Svijet jazza”, nova epizoda i novi zanimljivi gosti.
 
Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.