Preskočite na glavni sadržaj

MSU: Produžena izložba o šest desetljeća Zagreb filma

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu produžio je svoju veliku retrospektivu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' do 31. siječnja iduće godine.
vrijeme: 10.11.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://www.msu.hr/

"Produžavanjem termina MSU želi izići u susret brojnim upitima posjetitelja koji, spriječeni pandemijom Covida-19, još nisu uspjeli obići ovu izložbu", priopćeno je iz tog zagrebačkog muzeja.

Tu multimedijsku izložbu na kojoj se predstavlja dosadašnje djelovanje Zagreb filma dosad je pogledalo više od 12 tisuća posjetitelja.

Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić, a riječ je o prvom sveobuhvatnom pregledu rada proslavljene produkcijske kuće, koja je dosad proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Za te je filmove osvojio više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima i na izložbi predstavljen Oscar za najbolji animirani film dodijeljen 1962. "Surogatu“ Dušana Vukotića.

Osim 200 izdvojenih animiranih filmova, izložba donosi arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali.

Za izložbu je rekonstruiran i Studio za crtani film, a osim originalne građe koja je nastala kao podloga za izradu animiranih filmova izložena su i djela iz zbirki MSU-a, Zvonimira Lončarića, Zlatka Boureka, Aleksandra Srneca, Vlade Kristla, Ede Murtića te ostalih domaćih i inozemnih autora tog doba.

Izložba "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“ prvotno je trebala biti zatvorena polovicom lipnja, a potom krajem listopada. (Hina)