Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Undine' Christiana Petzolda u kinima od 12. studenog

Novo ostvarenje jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda, počinje igrati u hrvatskim kinima od 12. studenog, u distribuciji Zagreb Film Festivala, počevši od zagrebačkog Kina Metropolis.
vrijeme: 12.11.2020.
mjesto: Hrvatska Kostajnica; Zagreb
url: https://zff.hr/

Nakon toga ta romantična drama premijerno prikazana u konkurenciji Berlinalea kreće u distribuciju u neovisna kina u Čakovcu, Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zaboku i Đakovu.
 
Kako se ističe u najavi, film "Undine" se uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju.
 
Petzold je, nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – "Barbara" (2012.), "Feniks" (2014.) i "Tranzit" (2018.), radnju smjestio u suvremeni Berlin.
 
Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, gdje posjetitelje upoznaje s arhitektonsko-urbanističkom poviješću njemačke metropole. Nakon propale veze upoznaje tajanstvenog ronioca i njihova se ljubavna priča ubrzo pretvara u neobičnu romantičnu dramu utemeljenu na drevnom mitu u kojem se susreću stvarnost i fantazija.
 
"Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu zadobiva i sam grad Berlin", napominje se u najavi.
 
"Urbanistička povijest i arhitektonske vizure grada koji je, baš poput naslovne junakinje, obilježen polariziranom podjelom – između Istoka i Zapada, kopna i vode, ljudskog i mitskog, stvarnosti i legende – protežu se čitavim filmom", dodaje se.
 
Glavne uloge tumače Paula Beer, za to ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski koji su imali i glavne uloge u Petzoldovom prethodnom filmu "Tranzit".
 
Osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, film je osvojio i nagradu FIPRESCI, te je nominiran za nagradu Europske filmske akademije, u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice.
 
Na Zagreb Film Festivalu "Undine" se prikazuje u četvrtak i subotu, u okviru programa Velikih 5. (Hina)