Preskočite na glavni sadržaj

Prilagodba sadržaja MSU slabovidnim, slijepim i osobama s teškoćama čitanja

Uz brojne izložbe na redovnom programu, Muzej suvremene umjetnosti sudjeluje u više inkluzivnih aktivnosti i projekata koji približavaju izvrsna umjetnička djela i neprocjenjive muzejske zbirke što širem krugu publike, uključujući i slabovidne i slijepe posjetitelje, te posjetitelje s teškoćama čitanja. 
vrijeme: 12.11.2020.
url: http://www.msu.hr

Broj građana Hrvatske koji pate od ovih teškoća procjenjuje se na više od 500 tisuća.

To su projekti:

I. Drugačiji i jednaki – krovni inkluzivni projekt MSU-a koji trenutno uključuje suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba Vinko Bek, te suradnju s Klubom Vjeverica, osnovanim u sklopu Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

II. BEAM UP – Blind engagement in Accessible Museum Projects – EU projekt koji uključuje slijepe osobe u pristupačne muzejske projekte (PRISTUP)

III. Implementacija softverskog dodatka Omoguru, za osobe s teškoćama čitanja, na mrežne stranice MSU.

Više o projektima:
I. Drugačiji i jednaki
Pod krovnim nazivom Drugačiji i jednaki u Muzeju suvremene umjetnosti provodi se više inkluzivnih programa, u sklopu kojih je tijekom 2020. godine nastao i novi model pristupa i prilagodbe muzejskih sadržaja osobama s invaliditetom.
MSU u suradnji s Centrom Vinko Bek za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih, potiče uključivanje osoba s teškoćama vida. Kroz program rehabilitacije koji se provodi u Centru Vinko Bek, grupa korisnika posjećuje MSU, te sudjeluje u vodstvima i radionicama temeljenim na iskustvenom doživljaju.
U program Drugačiji i jednaki uključeni su i korisnici Kluba „Vjeverica“, koji djeluje unutar Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba. Suradnja s MSU predstavlja i prvo sudjelovanje korisnika ovog kluba na projektu prilagodbe muzejskih sadržaja ovoj skupini posjetitelja. Radi se o pionirskim projektima temeljenima na razumijevanju, doživljaju i percipiranju umjetnosti kroz emocije i osjetila (sluh, dodir, miris), te povezivanju vidljivog i nevidljivog kroz razgovornu terapiju. Ovim programom MSU predstavlja novi pristup unutar rehabilitacije osoba s invaliditetom kroz upoznavanje i razumijevanje umjetnosti u cilju socijalne integracije i inkluzije..

Voditeljica projekta: Daniela Bilopavlović Bedenik

II. BEAM UP
1. listopada 2020. godine Muzej suvremene umjetnosti je započeo provedbu međunarodnog EU projekta Blind Engagement in Accessible Museum Projects (BEAM UP) / Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte (PRISTUP), koji se financira iz programa Kreativna Europa.
Projekt BEAM UP je nastavak nedavno završenog EU projekta VIBE – Voyage Inside a Blind Experience / Putovanje kroz slijepo iskustvo, u sklopu kojeg je osmišljena i predstavljena izložba apstraktne suvremene umjetnosti prilagođena osobama s oštećenjem vida. Sadašnji projekt ide i korak dalje - ne samo što predstavlja sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, već ga osmišljava i stvara zajedno s njima.
Tijekom narednih mjeseci, radna skupina MSU – koju čine muzejski djelatnici, osobe s oštećenjima vida, te stručnjaci za rad s njima - radit će na odabiru i prilagodbi muzejskog sadržaja slijepim i slabovidnim osobama. Predstavnici radnih skupina projektnih partnera iz više zemalja sudjeluju i u međunarodnom dijelu projekta s ciljem razmjene ideja i iskustava, kao i stjecanja novih znanja o načinima približavanja suvremene umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama. Ravnopravno uključivanje ciljane skupine – osoba s teškoćama vida - u razvoj projekta od samoga početka, kao i u donošenje ključnih odluka pri izboru i prezentaciji umjetničkih radova, omogućuje bolju i kvalitetniju prilagodbu izabranih radova. Kulminacija višemjesečnog rada na projektu BEAM UP izložba je suvremene umjetnosti čiji će izlošci biti pristupačni i prilagođeni velikom broju posjetitelja, a prvenstveno osobama s oštećenjem vida.
Trajanje projekta je 30 mjeseci, do 31. ožujka 2023. godine. Ukupan proračun projekta u sklopu programa Kreativna Europa iznosi 368.872,00 EUR, od čega se kroz MSU investira 73.478,51 EUR.
Projekt provodi Atlante Servizi Culturali (Italija) u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb (Hrvatska), Institutom za slijepe u Milanu (Italija) i Galerijom The Glucksman, University College Cork (Irska).

Voditeljica projekta: Ana Škegro

III. Omoguru – praćenje MSU weba
Softverski dodatak koji olakšava praćenje online sadržaja MSU-a za osobe koje pate od slabovidnosti, disleksije i drugih teškoća čitanja dosupan je na mrežnim stranicama Muzeja. Korisnici imaju mogućnost upravljati veličinom i debljinom tipografija, proreda, razmaka, bojom pozadine i drugim atributima teksta na način koji olakšava čitanje. U razdoblju kad je fizičko prisustvo programima MSU otežano, za posjetitelje koji u pandemiji pripadaju ranjivim skupinama, softverski dodatak Omoguru dio sadržaja muzeja čini dostupnijim. Ovaj widget rješenje je hrvatske start-up kompanije Omolab.

www.msu.hr