Preskočite na glavni sadržaj

Galerija ULUPUH: Izložba 'Memento' posvećena keramičarki Orjenki Mirjan

Zagrebačka Galerija ULUPUH otvara u četvrtak izložbu 'Memento', posvećenu keramičarki suvremenog izričaja Orjenki Mirjan, koja je na hrvatskoj likovnoj sceni djelovala više od 35 godina. Izložba će biti otvorena do 25. studenog, a ulaz je slobodan.
vrijeme: 12.11.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://ulupuh.hr/

"Orjenka Mirjan svojim osebujnim opusom trajno se upisala u povijest suvremene hrvatske keramike, davši njezinu razvoju svoj specifičan doprinos i svoj pečat", istaknula je u predgovoru Višnja Slavica Gabout, autorica koncepcije, kustosica i selektorica izložbe.
 
"Životnu scenu nenadano je, naprasno i puno prerano napustila, ostavivši nedorečene još mnoge ideje i nedovršena djela. Imala je još mnogo za reći, ali je i rekla mnogo i ovo je prilika da se prisjetimo cjeline opusa ove vrsne i talentirane umjetnice, školovane keramičarke", napomenula je.
 
Po njezinim riječima, za Orjenku Mirjan bavljenje keramikom, za što se školovala, nije bilo samo bavljenje svojim pozivom, keramika je za nju bila inspiracija i duhovna potreba, poetski svijet i svijet duhovnosti, mjesto iskazivanja misli i emocija, sjećanja i spoznaja.
 
Orjenka Mirjan (1963. – 2019.) u rodnom Zagrebu završila je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel keramike, u klasi profesora Romana Šimage i Slavka Barlovića. Dalje se usavršavala kod akademskog kipara Josipa Cmroka, s kojim je surađivala od 1983. do 1992.
 
Od 1984. do 1992. bila je zaposlena u umjetničko-zanatskom poduzeću “Dekor” u Zagrebu, na odjelu umjetničke keramike.
 
Izlagati je počela odmah po završetku školovanja, skupno od 1982. godine, a samostalno od 1999. Realizirala je jedanaest samostalnih izložbi i sudjelovala na pedesetak žiriranih skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi u domovini i inozemstvu, na keramičkim bijenalima i trijenalima, kao i na renomiranim simpozijima i festivalima.
 
Za svoj je rad nekoliko puta nagrađivana, a osim u ULUPUH-u i Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, bila je članica Kerameikona – Hrvatskog keramičarskog udruženja od samog njegovog osnutka. (Hina)