Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na festivalima u Italiji, Kataru, Španjolskoj i Finskoj

Hrvatski filmovi raznih rodova i vrsta ovih se dana prikazuju na međunarodnim festivalima diljem svijeta.
vrijeme: 13.11.2020.
url: https://www.havc.hr/

U natjecateljskom programu 62. Festival dei Popoli prikazuje se dugometražni dokumentarni film Tomislava Jelinčića Starac i roda, a to će mu ujedno biti i međunarodna premijera. Film je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Liburna Film Festivalu, na kojem je osvojio i nagradu publike. Festivalski život Starca i rode nastavlja se uskoro u Austriji.
 
Priča je to o udovcu Stjepanu Vokiću koji je prije 28 godina pronašao rodu ranjenog krila, spasio joj život i nazvao je Malena. Otada njih dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća i ljetnih dana kada se Malenoj vraća njezin vjerni partner, Klepetan. Bez Stjepana, Malena sigurno ne bi preživjela zimu. A što bi Stjepan bez Malene?
 
Osim što ga je režirao, Tomislav Jelinčić za film je napisao i scenarij, dok je za kameru bio zadužen Alan Stanković, za montažu Ivan Gergolet, za oblikovanje zvuka Julij Zornik, a za glazbu Luca Ciut. Producenti filma su Danijel Pek, Maja Pek-Bruenjes, Miha Černec i Igor Prinčić. Starac i roda nastaje u produkciji hrvatskog Antitalenta, u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, slovenskim kućama Tramal films i RTV Slovenija te talijanskom Transmedia production.
 
Ovogodišnje izdanje manifestacije Festival dei Popoli, koja se inače odvija u Firenci, održava se virtualno od 15. do 22. studenog, putem platforme MYmovie.
 
Svoju međunarodnu premijeru ovih dana ima i kratkometražni animirani film za djecu Kuc kuc autorice Ivane Guljašević Kuman i to na Ajyal Film Festival koji se u Dohi održava od 12. do 23. studenog, u online i offline verziji. Kuc kuc je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Animafest Zagrebu.
 
Animirani film prikazuje žutu podmornicu koja roni oceanom i sreće razna bića, koja pozdravljaju podmornicu i djevojčicu u njoj. Roni li zaista podmornica oceanom ili je to sve igra i mašta jedne djevojčice s igračkom i lavorom punim vode?
 
Ivana Guljašević Kuman film je režirala te za njega radila animaciju, kompoziting, dizajn i pozadine, a montažu je radila uz Brunu Kumana, koji potpisuje i scenarij. Zvuk su oblikovali Ana Kuman, Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman, a njih troje likovima su 'posudili' i svoje glasove. Producent filma je Bruno Kuman, a film nastaje u produkciji kuće Igubuka.
 
Osim filma Kuc kuc, na Ajyal Film Festivalu prikazuje se i višestruko nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Otac redatelja Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). Glavnu ulogu u filmu nosi Goran Bogdan kojeg je Europska filmska akademija nedavno nominirala za najboljeg europskog glumca.
 
Dokumentarni dugometražni film O jednoj mladosti Ivana Ramljaka se, pak, ovih dana prikazuje u španjolskom Bilbau, na 62. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Film je uvršten u natjecateljski program namijenjen debitantskim dugometražnim uradcima iz cijeloga svijeta Zinebi First Film. Festival se u Bilbau održava od 13. do 20. studenog. Svojim sudjelovanjem u natjecateljskim programima festivala u Bilbau, svi naslovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) te za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, Oscar.
 
Osim toga, O jednoj mladosti nedavno je osvojio posebno priznanje u regionalnoj sekciji Horizonti Balkana 15. Filmskog festivala Slobodna Zona, koji se održao online i u kinodvoranama Beograda, Novog sada i Niša, od 5. do 10. studenog. Film Ivana Ramljaka u studenom će se prikazati i na Pravo ljudski Film Festivalu u Sarajevu te na Filmskom festivalu u francuskom Poitiersu.
 
Naposljetku, od 16. do 22. studenog u finskom gradu Oulu održava se Međunarodni festival filmova za djecu i mlade, a u sklopu natjecateljskog programa prikazuje se dugometražni igrani znanstvenofantastični film Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop i producentice Darije Kulenović Gudan (Studio dim). Film je do sada prikazan na preko 50 međunarodnih festivala i osvojio je 14 nagrada, a ljetos se prikazivao i u kinima u Norveškoj, gdje ga je u prvih mjesec dana pogledalo preko 15 000 gledatelja. Festival u Oulu se odvija u kinodvoranama, a program je dostupan i online na internetskoj stranici festivala.
 
Izvor: HAVC