nagrada

Red Dot za prostorni dizajn izložbi 'Croatia je Hrvatska'


vrijeme: 21.08.2018.

Izložba 'Croatia je Hrvatska', koja je prošle jeseni bila postavljena u zagrebačkom tunelu Grič kao vremeplov kroz paralelnu povijest Hrvatske i Croatia osiguranja, osvojila je nagradu Red Dot za prostorni dizajn.  

Najtraženija je to globalna oznaka kvalitete u dizajnu. Za nagradu je zaslužan tim dizajnera i arhitekata iz Brigade, koji su izložbu realizirali u suradnji s kolegama iz Croatia osiguranja, Adris grupe te agencija Bruketa&Žinić&Grey i Millenium promocija. 

Dizajneri iz Bruketa&Žinić&Greya osvojili su i Red Dot za Otvorenu knjigu Adris grupe te betonsku knjigu Nikola. Kao što joj naslov govori, Otvorena knjiga se doslovno sama otvara u rukama čitatelja. Nikola je pak betonska knjiga o istoimenom naselju kraj Šibenika, najvećem premium urbanističkom projektu revitalizacije na Jadranu. Umetnuta je u betonski blok simbolizirajući kamen temeljac, dok se sadržaj na bloku može pročitati tek kada se prelije vodom, sugerirajući vodu, odnosno more, kao temeljni element oblikovanja naselja.
 
Red Dot nagrada dodjeljuje se više od šezdeset godina, a danas je to jedno od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu. Žiri sastavljen od 24 stručnjaka iz cijeloga svijeta ove je godine ocjenjivao više od 8,600 prijavljenih projekata. „Dokaz je to činjenice da Red Dot ima visok status i globalno povjerenje za evaluaciju kvalitete dizajna“, smatra prof. dr. Peter Zec, osnivač i izvršni direktor Red Dota.
 
Uključujući ovu godinu, Bruketa&Žinić&Grey i Brigada do sada su osvojili 21 Red Dot nagradu. Nagrade će im ovaj put biti uručene na svečanoj dodjeli 26. listopada u Berlinu. Tijekom iste večeri nagrađeni će radovi biti izloženi na ekskluzivnoj izložbi, a moći će se vidjeti i u knjizi International Yearbook Communication Design 2018/2019 koja izlazi 15. studenog.

Opširnije:

http://bruketa-zinic.com
http://www.brigada.hr/
 

(D.H.F., 22.08.2018)