Preskočite na glavni sadržaj

Skupna izložba na temu 'novonormalnog'

Galerija Galženica u Velikoj Gorici u petak, 29. siječnja, otvara skupnu izložbu ''Nova normalnost: prostori svakodnevnice'', koja donosi šest serija radova na temu utjecaja pandemije i potresa na svakodnevni život.
vrijeme: 29.01.2021.
mjesto: Velika Gorica, Galerija Galženica

Svoje će radove predstaviti Tisja Kljaković Braić (Oni u koroni), Hana Tintor (Prve stvari) i Luka Vucić (Usamljeni divovi) te fotografi Darije Petković (Otpusno pismo), Boris Ščitar (Potres na Baniji) i Milan Šabić (Okviri).

Autorica i kustosica izložbe radova  nastalih u nesvakidašnjem društvenom kontekstu koji je obilježio hrvatsku svakodnevicu u 2020. godini je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović.

Serije radova prikazanih na izložbi, najavljuju se kao svojevrsna kronika vremena u kojem živimo, preslika društvene zbilje, vizualni narativ proživljenog iskustva.

"Njihovu likovnu slojevitost možemo iščitavati ne samo na razini vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata, već i na dokumentarno-povijesnoj te etnografsko-antropološkoj razini. One nas podsjećaju na društvenu ulogu pojedinca, na važnost praksi brižnosti, solidarnosti, zajedništva i humanosti", napominje se u najavi.

Specifičnom društvenom kontekstu, novim načinima ponašanja zbog pandemije, dodatne dimenzije dali su razorni potresi koji su pogodili Zagreb te područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja.

"U mnogočemu 2020. godina poprimila je distopijski karakter kakav nismo mogli (ni željeli) zamisliti, osim u filmovima i knjigama distopijske fikcije. Medije su preplavile postapokaliptične slike razrušenih gradova i naselja, uništenih kuća, praznih ulica i trgova, vijesti o brojnim prekinutim životima svedene na hladne statističke izvještaje i brojke, stoga su radovi autora zastupljenih na izložbi na svojevrstan način (auto)refleksija ovih zbivanja", dodaje se.

Od borbe za život do humora

Fotoesej Darija Petkovića ''Otpusno pismo'' opisuje se kao svojevrsni bolnički dnevnik u kojem autor bilježi svoj boravak u 'Zaraznoj' u borbi za život nakon zaraze koronavirusom.

Temeljna okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ''Okviri'' Milana Šabića su prozori i balkoni, "kao međuprostori'' između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta."

Serija fotografija Borisa Ščitara ''Potres na Baniji''  dokumentarno-reportažno prikazuje posljedice potresa na živote, imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali je i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti.

Na zagrebački potres referiraju se ilustracije Luke Vucića ''Usamljeni divovi'', nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža.

Serija ilustracija ''Prve stvari'' Hane Tintor u najavi se opisuje kao "vizualizacija malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala."

Splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura ''Oni u koroni'', koja kroz humoristični pogled na nedaće ukazuje na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Izložba se otvara u Noći muzeja, a može se razgledati do 19. ožujka.

Galerija Galženica djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, a od osnutka 1980. kontinuirano prati, promiče i producira suvremenu umjetnost. (Hina)