Preskočite na glavni sadržaj

Online rezidencija: Tanja Vrvilo 'Kamov ide u kino'

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pokrenuo je u prosincu 2020. online rezidenciju Kamov i pozvao umjetnike da svoje umjetničke projekte slobodno tematski vežu uz proturječja planiranog i teško sagledivog, da preispitaju teme i kontekste u pozadini umjetničkog i muzejskog rada, kvarta, grada ili tematski okvir interpretiraju kroz prizmu svakodnevice, razotkrivanjem povijesnih narativa, korelacija i projekcija.
vrijeme: 28.01.2021.
url: https://mmsu.hr/

Na drugoj online rezidenciji MMSU je ugostio izvedbenu umjetnicu i filmsku kustosicu Tanju Vrvilo s projektom Kamov ide u kino. Projekt o filmovima koje bi Kamov mogao gledati nadahnut je dvama inovativnim istraživanjima Hannsa Zieschlera u formi knjige i filmskog predavanja, Kafka ide u kino (1996.), o lakonskim i kriptičnim Kafkinim bilješkama o ranom filmu atrakcija (1908.-1913.) te knjigom u suautorstvu sa Sarom Danius Nos za novosti o protofilmskim kratkim vijestima Jamesa Joycea i njegovom strašću prema filmu atrakcija u pulskim kinematografima (1904.-1905.).

Tanja Vrvilo u svom radu otkriva kritički odnos J. P. Kamova prema filmu atrakcija, rekonstruirajući njegovo kino-oko kroz stvarno-prošireno putovanje u fantomskoj vožnji od Rijeke – Zagreba – Punta – Trsta – Venecije – Firence – Torina – Napulja – Bologne – Rima – Marseillea do Barcelone, od početka filmskog stoljeća do kolovoza 1910..

Fragmente pripovijesti kino oka i Kamovljevu strast gledanja i viđenja 'gdje je svaki pogled jedna misao, deset pogleda jedna ideja, a jedan dan gledanja – čitava knjiga!'  Tanja Vrvilo istražuje u slojevitom kolažu ranih filmskih zapisa (poput onih Alice Guy ili Georgesa Mélièsa), montirajući ih s fragmentima rukopisa i kino rasporedima objavljenim u zagrebačkom listu Pokret u kojem su izlazili i Kamovljevi tekstovi.

Rad je dostupan na stranici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, na poveznici: https://mmsu.hr/dogadaji/tanja-vrvilo/.