Preskočite na glavni sadržaj

Tempus: virtualna izložba Protoci (Fluxex)

U sklopu međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na mrežnoj stranici http://myportheritage.eu/ dostupna je virtualna izložba Protoci (Fluxex) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
vrijeme: 01.02.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zagrebtheatrefestival.hr/
 
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja luka i njihov utjecaj na okruženje u raznim epohama, a posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima vezanim uz život luka. Ovom se izložbom, između ostalog, želi potaknuti poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i ostvare svoje poduzetničke ideje povezujući prošlost i sadašnjost.

Na izložbi Protoci (Fluxes) razvoj i povijest riječke luke predstavljen je kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture. Kroz ta se četiri aspekta može sagledati veličina i važnost lučkog središta, njegova evolucija te naposljetku i perspektiva. Ta četiri temeljna pojma, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada.

Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85 % bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 1. siječnja 2019. do lipnja 2022. godine.

Primarni cilj projekta TEMPUS je testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja, stvaranjem dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici. Zahvaljujući integriranoj socijalnoj aktivaciji, kulturnoj valorizaciji i uključivanju zainteresiranih dionika, TEMPUS će na određeno vrijeme re-aktivirati tri pilot lučka područja (Ravenna, Solin, Rijeka) s ciljem iniciranja implementacije dugoročnih regeneracijskih strategija.

Cilj je i povezati partnerske gradove s njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu. Dugoročno, projektom se želi potaknuti gospodarski razvoj na temelju valorizacije skrivene materijalne i nematerijalne baštine luka, uključujući arheološku pozadinu i prirodni kontekst, počevši kroz aktivnosti privremene upotrebe.

Međunarodni projekt Tempus i virtualna izložba Protoci (Fluxes) bit će predstavljeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u ponedjeljak, 1. veljače 2021. Projekt okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. (PPMHP)

http://ppmhp.hr/