Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Borisa Škvorca 'Andrić i Krleža: poetike i politike'

Knjigu književnoga teoretičara Borisa Škvorca 'Andrić i Krleža: poetike i politike - O naraciji nacije/nacija i (književnim) prelaženjima granica' objavila je Matica hrvatska.
vrijeme: 01.02.2021.
url: https://www.matica.hr/

Književni povjesničar Vinko Brešić ističe kako se Škvorc u knjizi umjesto čitanja književnopovijesnih fenomena iz perspektive teorijskoga promišljanja i ideologija u čitateljskim zajednicama, okreće se prema dekonstrukciji izvornih autorskih tekstova i njihovim tumačenjima.
 
Naglašava kako se pita na primjeru dvojice vodećih hrvatskih pisaca 20. stoljeća, postoje li na ovoj razini uporišta za takva čitanja ili se čitanje tekstova zbiva tek u prostoru u kojem poetika postaje politikom.
 
Brešić ocjenjuje kako je knjiga "Andrić i Krleža: poetike i politike" moderno napisana monografija o dvojici najvažnijih hrvatskih pisaca 20. stoljeća, o njihovima poetikama i o politikama čitanja kao okidačima mnogih kontroverzi.
 
Profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Leo Rafolt napominje kako je Škvorcu jedan od središnjih zadataka knjige bio približiti se odgovoru na pitanje je li čitanje autora koji nadžive svoje vrijeme i prostor, politički gledano borba za preraspoređivanje 'snaga' u prostoru kulturalne hegemonije?
 
U tom nastojanju Škvorc, osim pozicioniranja u odnosima poetike i politike tekstova, ocjenjuje Rafolt, na više mjesta u knjizi preispituje i poziciju istraživača, njegova uokvirenost i mogućnost postizanja objektivnog pogleda oko kojeg bi se mogla postići neka vrsta konsenzusa.
 
Knjiga Borisa Škvorca "Andrić i Krleža: poetike i politike - O naraciji nacije/nacija i (književnim) prelaženjima granica" (727 str.) podijeljena je na četiri dijela - Andrić i Krleža: paradigme i intencije, O Andriću: ironijska potkopavanja i (post)kolonijalna čitanja, Krleža i Andrić: politike, poetike i ishodišta te Krleža i Andrić: dva prigodna teksta.
 
Boris Škvorc rođen je 1962. u Karlovcu. Književni je teoretičar i redoviti profesor teorije književnosti i kulture na splitskome Filozofskom fakultetu. Voditelj je Centra za komparativne i korejske studije, urednik i osnivač više časopisa, autor niza znanstvenih monografija i pedesetak znanstveno-stručnih radova objavljenih u domaćoj i inozemnoj periodici. (Hina)