Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveno-stručni skup u povodu 125. obljetnice smrti Ante Starčevića

Znanstveno-stručni skup u povodu 125. obljetnice smrti Ante Starčevića 'Otac Domovine – povijesna ostavština za hrvatsku budućnost', koji organizira Fakultet hrvatskih studija, održat će se u petak, 26. veljače, na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.
vrijeme: 26.02.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://www.hrstud.unizg.hr/

Organizator navodi kako je cilj skupa prikazati i raspraviti različite aspekte političke, pravne, društvene i filozofske Starčevićeve djelatnosti te rasvijetliti njegovo vizionarstvo i aktualnosti.
 
Naime, naglašava organizator, mnoge su njegove ideje, prije svega one državotvorne, ostale i danas aktualne, jer su duboko utjelovljene u hrvatsko suvremeno društveno djelovanje i političko zakonodavstvo.
 
Upravo zbog naknadnih interpretacija njegovih državnopravnih zamisli i ideja te preuzimanjem njegove politike potrebno je na akademskoj razini sustavno, cjelovito i interdisciplinarno sintetizirati njegovo djelovanje temeljeno na znanstveno-metodološkom aparatu, poručuje organizator.
 
Znanstvenici će, ističe, iz više različitih ustanova na interdisciplinaran način iznova osvijetliti Starčevićev lik i djelo.
 
Znanstveno-stručni skup će se održavati u četiri sesije, a nastupit će ugledni izlagači, među kojima i Željko Holjevac, Pavo Barišić, Slobodan Prosperov Novak, Marko Trogrlić, Alexander Buczynski, Stjepan Matković, Vlatka Vukelić, Vladimir Šumanović i Krešimir Bušić. (Hina)