Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Pazi na prazninu' u varaždinskom HNK-u

Na Velikoj sceni varaždinskoga HNK u petak, 12. veljače, bit će izvedena premijera predstave 'Pazi na prazninu', autora i redatelja Romana Nikolića i dramaturginje Olje Lozice, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 12.02.2021.
mjesto: Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/

Umjetnički ravnatelj kazališta Ozren Prohić najavio je da će peta ovosezonska i druga premijera ove godine biti izniman kazališni događaj, koji neće biti važan samo za HNK u Varaždinu, nego i za cijelu Hrvatsku te daleko šire.
 
„Ovo što ćete vidjeti je s jedne strane društveno odgovorna, društveno intrigantna tema, međutim predstava je napravljena u susretu s ozbiljnim kazališnim promišljanjem”, rekao je Prohić i dodao kako ga raduje što je ansambl od početka rada shvatio o čemu se radi i zajednički izgrađivao strukturu predstave.
 
Predstava „Pazi na prazninu” nastavak je programa koji Nikolić provodi kroz svoju umjetničku organizaciju Arterarij, a postavlja pitanje što znači biti drugi i drugačiji te koliko smo, bez obzira na to što smo drugi, zapravo i drugačiji.
 
„Uvijek mi je bitno progovarati o temama za koje mislim da nisu dovoljno zastupljene u hrvatskim kazalištima. Tih se tema ili slabo dotiču ili ne dovoljno konkretno”, rekao je Nikolić i dodao da je riječ o temama koje nas se svih duboko tiču.
 
„Možemo se ne slagati oko njih, možemo polemizirati i mislim da trebamo dok je u nekoj granici zdravoga, normalnog diskursa i dijaloga”, rekao je redatelj.
 
Stanica na kojoj se susreću protagonisti predstave postaje susret drag performansa, tragičnih junaka i “moralnih” prokazivanja kroz formu fragmenata dokumentarističkih prikaza, a osim varaždinskih glumaca, u predstavi sudjeluje hrvatski drag queen izvođač Spazam Orgazam.
 
„Jako je bizarno iskustvo ići iz klubova, većinom show programa i nekakvih spektakla, u ovakav jedan drugačiji spektakl i puno profinjeniji nego što sam inače navikao”, rekao je Spazam Orgazam i dodao da publiku očekuje emotivna i spektakularna predstava.
 
U glumačkom su ansamblu i Hana Hegedušić, Iva Kraljević, Beti Lučić i Robert Plemić, scenografkinja i kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a dizajnerica rasvjete Vesna Kolarec. Za skladanje i izbor glazbe zadužen je Damir Šimunović, a za videoprojekcije Ivan Lušičić.
 
Premijera će biti u petak, 12. veljače, u 19,30 sati, a s obzirom na malobrojne gledatelje, u skladu s mjerama Stožera civilne zaštite, premijerne izvedbe najavljene su i u subotu, 13. veljače te u nedjelju, 14. veljače u istom terminu. Reprizne predstave bit će 19. i 20. veljače. (Hina)