Preskočite na glavni sadržaj

Kandidati za Oscara 'Još jedna runda' i 'Minari' u hrvatskim kinima

Danska humoristična drama 'Još jedna runda' i američki nezavisni film 'Minari', kandidati za ovogodišnje nagrade Oscar, stižu u ožujku i u hrvatska kina,  kao primjeri najuspješnijih filmova ostvarenih u protekloj, pandemijskoj godini.
vrijeme: 11.03.2021.
url: https://www.discoveryfilm.hr/

"Početak godine u filmskom je svijetu u nas tradicionalno rezerviran za kino prikazivanje filmova koji slove za ponajbolja ostvarenja prethodnih 365 dana, a po tome niti ova neće biti izuzetak", ističe distributer tih filmova, Discovery.
 
Od noviteta s repertoara istaknuli su dva filma koji su ovaj tjedan dobili nominaciju i jedni su od glavnih kandidata i za prestižnu nagradu Oscar.
 
Kao jedan od kritičarski najhvaljenijih filmova godine, najavljuju "Minari", film koji je već osvojio niz priznanja i nagrada od kojih se posebno moraju izdvojiti one u kategorijama najboljeg scenarija i sporedne ženske uloge koje dodjeljuje Američko udruženje filmskih kritičara.
 
Američki filmski institut taj je film proglasio jednim od deset najboljih filmova godine, a nagrada za nezavisne filmove (Independent Spirit Film Award) nominirala je film u šest najvažnijih kategorija.
 
Riječ je o obiteljskoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska obitelj doseljava u državu Arkansas u potrazi za "američkim snom“. Film je režirao i napisao Lee Isaac Chung, a glavnu ulogu je ostvario Steven Yeun, najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji "Živi mrtvaci“.
 
"Minari" je i u utrci za Zlatne globuse, u kategoriji za najbolji strani film, kao i danski "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga, koji je krajem prošle godine pokorio dodjelu nagrada Europske filmske akademije gdje je proglašen apsolutnim pobjednikom osvojivši čak četiri priznanja.
 
Taj priča o srednjoškolskim profesorima koji eksperimentiraju s alkoholom u radno vrijeme bila je izabrana i za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu koji se prošle godine nije održao. Glavnu ulogu tumači Mads Mikkelsen.
 
Kada su u pitanju pozitivne ocjene filmskih kritičara, i "Minari" i "Još jedna runda" svakako spadaju u sam vrh najbolje ocijenjenih filmova godine.
 
Distributer napominje kako se očekuje da će oba filma potvrditi svoje nominacije i za mjesec dana na Oscarima, a "Minari" se sve češće spominje i u kontekstu dobivanja nominacija i u "važnijim“ oskarovskim kategorijama – ponajprije onima za najbolji film godine, režiju i scenarij.
 
"Minari" u hrvatska kina dolazi, 11. ožujka, a "Još jedna runda" tjedan dana kasnije, 18. ožujka. (Hina)