Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren poziv na natječaj First Films First

Goetheova filmska akademija za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe First Films First otvorila je poziv za šesto izdanje programa. U programu može sudjelovati samo 8 polaznika, za koje je sudjelovanje besplatno. Rok za prijavu je 1. ožujak 2021.!
prijava: 01.03.2021
url: https://www.goethe.de/ins/hr/

Više o programu i prijavi ovdje.
 
FIRST FILMS FIRST je intenzivni edukacijski program za mlade redatelje iz Jugoistočne Europe koji je Goethe-Institut pokrenuo 2016. godine. Radi se o inovativanom programu stručnog usavršavanja, čiji je cilj mladim filmskim stvarateljima iz Jugoistočne Europe pomoći u pripremanju prvog dugometražnog igranog filma. U programu FIRST FILMS FIRST sudjeluje osmero mladih redatelja iz Jugoistočne Europe koji zahvaljujući programu dobivaju priliku da ostvare svoj profesionalni san.
 
Akademiju za mlade redatelje Goethe-Instituta FIRST FILMS FIRST realiziraju Goethe-Instituti u zemljama Jugoistočne Europe, nacionalni filmski centri i akademije iz ove regije, kao i filmski festivali u Cluju, Bitoli, Beogradu i Sofiji.
 
Program FIRST FILMS FIRST sastoji se od četiri modula koji se realiziraju u periodu od godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom u tom razdoblju proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta. U fokusu su pritom teme i zadaci poput rada na scenariju, razvoja karakterističnog vizualnog filmskog stila, rada s glumicama i glumcima, produkcije, pitchinga & packaginga debitantskog dugometražnog filma. Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši.
 
FIST FILMS FIRST prima samo osam sudionika. Time se omogućuje osoban pristup i izmjene u programu, kako bi se zadovoljile individualne potrebe svakoga od njih.
 
Svaki modul održava se tijekom jednog od vodećih filmskih festivala u Jugoistočnoj Europi: na Transilvania International Film Festivalu u Cluju (Rumunjska), Manaki Brothers Film Festivalu u Bitoli (Makedonija), Festivalu autorskog filma u Beogradu (Srbija) i Sofia International Film Festivalu (Bulgarska).
 
Ovisno o pandemiji, moguće je da se moduli odvijaju u online formatu. Program je besplatan za odabrane polaznike. Sve informacije o postupku prijave možete pronaći ovdje.
 
Program 2021.
 
Lipanj 2021.
Prvi modul: Od priče do scenarija
U sklopu Transilvania International Film Festival, Cluj Napoca / Rumunjska
 
Rujan 2021.
Drugi modul: Pronađite jedinstveni vizualni stil za vlastiti film & Daljnji razvoj scenarija
U sklopu “Manaki Brothers” International Cinematographers Film Festivala, Bitola / Sjeverna Makedonija
 
Studeni / prosinac 2021.
Treći modul: Režija i daljni razvoj scenarija
U sklopu Festivala autorskog filma, Beograd / Srbija
 
Ožujak 2022.
Četvrti modul: Priprema za veliki svijet – predstavljanje i pakiranje svog projekta
U sklopu Sofia International Film Festival / Bugarska
 
Program završava prezentacijom projekta (pitchem) pred skupinom međunarodno relevantnih producenata i distributera na Sofia Meetings, jednom od vodećih regionalnih tržišta koprodukcije.