Preskočite na glavni sadržaj

Vizije: Usplamtjela stvorenja

Filmski program 'Vizije: Usplamtjela stvorenja' će se održati u četvrtak, 18. veljače, u zagrebačkom kinu Kinoteka, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 18.02.2021. 20 h
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Režija: Jack Smith
US, 1962-1963, 43', 16 mm
 

Usplamtjela stvorenja najpoznatiji su rad američkog avangardnog umjetnika Jacka Smitha te jedan od naslova koji su svojom tematikom, estetikom i konfrontacijskim pristupom prema vladajućem moralu oblikovali pojam filmskog undergrounda 1960-ih. U svome opusu Smith je težio za estetikom delirija, a radnja ovoga filma mogla bi se opisati kao fantazija smještena u Ali-Babinu pećinu, u kojoj se likovi Androgina i Transvestita upuštaju u operno raskošnu kanibalističku orgiju. Upotrebom trake kojoj je istekao rok trajanja te baroknim postupcima pomicao je granice, oslobađajući filmski medij od formalizma tehničke ispravnosti i doličnosti sadržaja.
 
Projekcije Usplamtjelih stvorenja prekidala je policija konfiscirajući kopije, dok su Smith i ostali filmaši uključeni u organizaciju (među njima i Jonas Mekas i Ken Jacobs) uhićivani i suđeni za opscenost. Navedeni problemi sa zakonom, kao i nedostupnost filmske kopije, Usplamtjelim stvorenjima priskrbila su kultni status, a njegove utjecaje vidimo i u filmovima suvremenih redatelja kao što je Gaspar Noé.
 
Smithovo raskošno i senzualno remek-djelo pogledajte u nedavno restauriranom ruhu na predivnoj 16-milimetarskoj kopiji Arhiva Jacka Smitha i Galerije Gladstone.
 
Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne ili online na stranici www.ulaznice.hr.

25 FPS - Home | Facebook