Preskočite na glavni sadržaj

U Gospiću otvorena izložba 'Masku nosim, time se ponosim'

'Masku nosim, time se ponosim', naziv je izložbe koja je u ponedjeljak otvorena u Gospiću, a na kojoj je javnosti predstavljeno 30-ak tekstilnih zaštitnih maski ukrašenih tradicijskim tekstilnim tehnikama.
vrijeme: 15.02.2021.
mjesto: Gospić

Izložba je postavljena u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“, a nastala je u suradnji sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba.

Glavni „krivac“ za izložbu je Posudionica koja je još prošle godine objavila poziv „Masku nosim, time se ponosim“ koji je imao dva uvjeta: maska je morala biti epidemiološki funkcionalna , dakle minimalno dvoslojna te pokrivati nos i usta i  morala je biti izrađena ili ukrašena nekom od tradicijskih tekstilnih tehnika, kazala je Hini ravnateljica gospićkog PUO Irena Peša.

Na poziv su se odazvali brojni subjekti, koristeći u izradi maski različite motive i tehnike, svaka je maska bila posebna i drugačija.

Pozivu Posudionice odazvali su se i djelatnici gospićkog POU, pod vodstvom Dragice Rogić izradili su maske inspirirane tradicijom koje se može vidjeti na izložbi.

Maske koje su izradili su vrlo zanimljive, a njih 12 našlo je svoje mjesto na izložbi koja će ostati otvorena do konca veljače, rekla je Pleša.

Izložba "Masku nosim, time se ponosim", nedavno je postavljena i u Županji kao uvod u 54. Šokačko sijelo, kulturno-zabavnu manifestaciju koja njeguje bogatu kulturu i tradiciju Slavonije i običaje ljudi toga kraja. (Hina)