Preskočite na glavni sadržaj

Četiri nova naslova Hena com-a

Nakladnik Hena com objavljuje četiri nove knjige, 'Sestrinska zvona' norveškog prozaista Larsa Myttinga, kriminalistički roman 'Rapsodija o Bejogluu' najpoznatijeg turskog autora Ahmeta Ümita, te roman 'Petlja' Franje Janeša i zbirku priča 'Ringišpil' Karmele Špoljarić.
vrijeme: 18.02.2021.
url: https://hena-com.hr/

"Sestrinska zvona" napeto su povijesno štivo hvaljenog prozaista Larsa Myttinga, norveškog književnika i novinara. Kako se ističe u najavi, u prvome dijelu povijesne trilogije "Hekne" Mytting donosi priču o svevremenskom sukobu tradicionalnog i modernog, ali i snažnu priču o mladosti, ljubavi, žudnji i propasti.
 
Kraj je 19. stoljeća u norveškom selu Butangen. Pastor Kai Schweigaard upravo je stigao služiti zajednici, a prva odluka koju donosi rušenje je lokalne srednjovjekovne crkve, "premalene i nefunkcionalne". U selo uskoro stiže i mladi Nijemac Gerhard Schönauer, student arhitekture, čija je zadaća prenijeti impozantnu crkvu na papir kako bi se ona mogla ponovno izgraditi na njemačkom tlu. Kada teška zvona stare crkve najednom počnu neobjašnjivo zvoniti sama od sebe, došljaci će početi shvaćati da se u neke vrijednosti jednostavno ne smije zadirati.
 
Objavljen izvorno 2018. godine, roman "Sestrinska zvona" ne silazi s liste norveških najčitanijih naslova, prodan je dosad u petnaestak svjetskih zemalja, u kojima oduševljava sve čitatelje. Prijevod na hrvatski potpisuje Sandra Ljubas.
 
"Rapsodija o Bejogluu" kriminalistički je roman iz pera najpoznatijeg turskog autora Ahmeta Ümita u kojem se kriminalističke dionice smjenjuju s povijesnim, a psihološki profili likova grade bogatu fresku gradske četvrti u kojoj jedni pored drugih žive pravnici i narkomani, sotonisti i pjesnici, arhitekti i krčmari, biznismeni i sirotinja.
 
Tri nerazdvojna prijatelja, Kenan, Selim i Nihat tri su potpuno različite osobnosti, a ono što ih snažno povezuje odrastanje je u istanbulskoj četvrti Bejoglu. Kada se dogode dva brutalna i misteriozna ubojstva, njih se trojica uključuju u istragu. Opasno će putovanje u središte misterija staviti na kušnju njihove obiteljske, ljubavne i prijateljske veze.
 
"Ahmet Ümit, najpoznatiji turski pisac krimi-romana uspio je stvoriti prozu u čijoj se napetosti uživa jednako toliko koliko u njegovom iscrpnom poznavanju povijesti Bejoglua", stoji u najavi. Prevela s turskog Maja Tutavac.
 
"Petlja", peti roman hrvatskog autora Franje Janeša, započinje jednom nesrećom koja to možda i nije, jednom akcijom koja je možda reakcija. Sa svakim poglavljem fabula se, pomaknuta iz perspektive drugog pripovjedača, "štafetno" razvija pa kroz niz individualnih uvida dobivamo bogatu i složenu priču koja se bavi krivnjom.
 
"Napet, stilistički bogat i, smije se reći, društveno odgovoran roman zapetljane fabule koja se, paradoksalno, dosta lako prati, ali nakon koje je jasno da je za 'otpetljavanje' svih odnosa i šteta potrebno čudo", ističu iz Hena com-a.
 
Priče okupljene u novoj zbirci kratkih priča Karmele Špoljarić "Ringišpil" ne bi se tako dobro mogle podvesti ni pod koji zajednički naslov osim onoga što ga je autorica odabrala: ringišpil ili vrtuljak, kako vam drago, mora imati čvrstu osovinu koja omogućava da njegova vrtnja bude napeta, ali i sigurna. S Karmelom Špoljarić u tom smislu nema nikakve bojazni – čvrst koncept upotpunjen vrhunskim stilizmom i točka oko koje su priče okupljene jamče sigurnost, a teme kojima se priče bave dinamične su i napete, kao što je i život sam.
 
"Različite dužinom i stilom, pozicijom pripovjedača i tipom naracije, one, gledamo li zbirku kao cjelinu, doista funkcioniraju poput vožnje ringišpilom, pronalaze smisao u neprestanom kretanju, pa i kruženju koje ponekad nije nimalo ugodno. Shvatimo li ringišpil kao metaforu života, o čemu bi se, ponekad brzo i kratko, a ponekad namjerno zastajkujući da se uoče svi detalji, uopće moglo pripovijedati nego o ljubavi, preljubu, gubitku, samoći, bolesti, smrti…?", stoji u najavi.
 
Knjige izlaze početkom idućega tjedna. (Hina)