Preskočite na glavni sadržaj

Serija online razgovora - 'Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive'

Gradska galerija Striegl najavljuje seriju online javnih razgovora pod naslovom - 'Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive'. Razgovori će se održavati u dvotjednom ritmu, četvrtkom s početkom u 18,00 sati.
vrijeme: 18.02.2021.
url: https://www.facebook.com/galerijastriegl
 
Prvi u seriji javnih razgovora pod nazivom “Konzervatorske i arhitektonske prakse'' održat će se u četvrtak, 18. veljače 2021., s početkom u 18,00 sati, a kao pozvane sudionike uključuje: dr. sc. Ivanu Miletić Čakširan, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Sisku, dr. sc. Marka Špikića, redovitog profesora Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i glavnog tajnika ICOMOS-a Hrvatske te arhitekte Emila Jurcana i Romana Šilje, s iskustvom i ovlastima za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Zahvaljujući različitim perspektivama relevantnih disciplina sudionika, tema razgovora ima za cilj napraviti uvid u aktualne, ali i nadolazeće probleme graditeljske baštine prostora Sisačko-moslavačke županije, kao i moguće pristupe i modele u njihovom rješavanju. Uvid u zatečeno stanje polazi od institucionalnih praksi i kapaciteta Konzervatorskog odjela u Sisku te planiranog načina djelovanja nakon potresa. U potrazi za mogućim konzervatorsko-arhitektonskim modelima obnove odgovore tražimo u europskim i hrvatskim iskustvima arhitektonske konzervacije, kao i arhitektonskog djelovanja u zaštićenom kontekstu kroz primjere dobre prakse. Pritom se dotičemo nužnih društvenih, ekonomskih i zakonodavnih okvira za sveobuhvatnu obnovu, uključujući europske smjernice i nove zakone o obnovi Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, otvarajući pitanja mogućih organizacijskih modela, dionika, strateških ciljeva i prioriteta obnove. Poticanjem razgovora o pristupima u očuvanju kulturne baštine u najširem smislu riječi, postavljamo pitanja njoj inherentnih vrijednosti i uloge koju ima u kreiranju kolektivnog identiteta prostora, ali i mogućnostima promjene i prilagodbe u odnosu na potrebe suvremenog društva.

Serija razgovora ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’ za cilj ima poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije. 
U raspravu želimo uključiti stručnjake i aktiviste različitih profila, iskustva, praksi i stavova koji se – najšire rečeno – bave prostorom, društvom, prirodnim okruženjem i kulturnim nasljeđem potresom pogođenog područja: arhitekt_ice, urbanist_ice, povjesničar_ke umjetnosti, kulturne antroplog_inje i etnolog_inje, sociolog_inje, ekolog_inje i dr.
Detektiranjem akutnih problema nastalih potresom i razmatranjem budućih scenarija zajedničkog oporavka, propitujemo postojeća i otvaramo moguća nova polazišta i pristupe rješavanju krizne situacije. Postojanje različitih perspektiva i otvaranje šireg horizonta mogućih rješenja vidimo kao osnovu formiranja javnog diskursa o potencijalnom sveobuhvatnom zacjeljenju.
Pored pružanja uvida u aktualne i nadolazeće probleme prisutne u zajednicama zahvaćenima potresom iz niza stručnih rakursa, želja nam je da se kroz dijeljena iskustva, znanja i otvaranje novih perspektiva približimo interesima šire publike, da povežemo stručnjake i da, u konačnici, zaključcima ovih rasprava utječemo na rješavanje praktičnih problema unutar zajednica, ali i na buduće poteze upravljačkih struktura.

Javni razgovori odvijaju se u organizaciji Gradske galerije Striegl iz Siska i Sloge – Platforme samoorganiziranih volonterki i volontera.
Održavat će se u dvotjednom ritmu, četvrtkom s početkom u 18,00 sati.
Obzirom na trenutno stanje i u skladu s epidemiološkim mjerama, a i kako bismo program učinili dostupniji široj publici, svi razgovori održavat će se online putem platforme Zoom i biti emitirani uživo na
Facebook stranicama Gradske galerije Striegl (https://www.facebook.com/galerijastriegl) i Radio Siska (https://www.facebook.com/radiosisak) te u programu Radio Siska.
 
Link za pristup programu:
https://zoom.us/j/92821251407?pwd=djg5RnA3SDNkMEtmSmZWdXB0TU1UUT09