Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Art' premijerno u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Premijera predstave 'Art', prema tekstu Yasmine Reze i u režiji Jasne Jukić, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao prvi ovosezonski premijerni dramski naslov te teatarske kuće.
vrijeme: 19.02.2021.
mjesto: Dubrovnik
url: https://kmd.hr/

Predstava “Art” govori o trojici prijatelja koji su vremenom otišli različitim životnim putevima i izgradili različite sustave vrijednosti, ali se usprkos tome i dalje druže. Tako je sve dok jedan od njih trojice ne kupi sliku čuvenog autora, kojoj drugi odriče bilo kakvu umjetničku vrijednost. Ta slika, kupljena po basnoslovnoj cijeni, postat će uzrok žučnih prepirki i rasprava, u kojima tri prijatelja preispituju i iskrenost dotadašnjih postupaka i cijeli međusobni odnos.
 
Redateljica Jasna Jukić istaknula je prilikom premijere kako je Yasmina Reza kao glumica pisala tekst za glumca pa se nitko ne osjeća zapostavljenim i dobije dobru ulogu.
 
„Reza piše svakodnevnim i jednostavnim govornim jezikom s dosta humora, a uvijek otvara ozbiljne teme. Glumačko i redateljsko iskustvo me naučilo da tekst treba prilagoditi, a sat vremena predstave je sasvim dovoljno kako bi se zadovoljili epidemiološki uvjeti“, rekla je Jukić i dodala kako je ponosna na KMD koje jedino u Hrvatskoj čitavo vrijeme radi.
 
Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić rekao je kako djela Yasmine Reza nisu često postavljana u hrvatskim kazalištima pa je malo i zanemarena autorica s obzirom na dramski potencijal njenih djela.
 
„Ovaj tekst je imao 1998. legendarnu izvedbu s Reljom Bašićem, Vanjom Drachom i Borisom Buzančićem. Drago mi je što na našoj sceni prvi put imamo zanimljivu suvremenu autoricu. Mislim da će predstava postati miljenica dubrovačke publike, prije svega zbog naših glumaca“, dodao je Tišljarić.
 
Glumačku podjelu čine Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka i Marjan Nejašmić Banić, a autorski tim predstave čine Jasna Jukić (redateljica), Paolo Tišljarić (scenografija, izbor kostima, oblikovanje rasvjete), Žarko Dragojević (autor glazbe) i Ivana Ljepotica (inspicijentica).
 
Reprizne izvedbe zakazane su za 20., 25., 26. i 27. veljače. (Hina)