natječaj

Natječaji 2019. i 2020. – kustoske rezidencije i stažiranja u Europi


vrijeme: 25.09.2018.

Na mrežnoj stranici Muzejskog dokumentacijskog centra objavljen je pregled kustoskih rezidencija i stažiranja u Europi za 2019. i 2020. na koje se zainteresirani ovih dana mogu prijaviti. 

U UNESCO-voj Preporuci za zaštitu i promicanje muzeja i zbirki, njihove raznolikosti i njihove uloge u društvu iz 2015. godine jedna od točaka odnosi se na to da države članice trebaju omogućavati i poticati programe obrazovanja, usavršavanja i mobilnosti mladih muzejskih stručnih djelatnika. Budući da brojne inozemne ustanove svake godine otvaraju vrata mladim stručnjacima i umjetnicima omogućujući im da steknu vrijedno iskustvo rada u struci u inozemstvu MDC je za naše kustose pronašao nekoliko programa na koje se ovih dana možete prijaviti.
 

Encura 3

Centar za istraživanje umjetnosti Hangar (Barcelona) u suradnji s platformom "Curator's Network" nudi kustosima, djelatnicima u kulturi i istraživačima koji nisu s područja Katalonije dva mjeseca boravka u Barceloni u veljači i ožujku 2019. godine. Svrha boravka bit će rad na projektu čiju temu kandidati sami predlažu, ali izvode u suradnji sa španjolskim umjetnicima. Rezultate te suradnje i boravka u Barceloni kandidati će prezentirati na kraju boravka i to ne u obliku klasičnog izlaganja, već u formi digitalnog sadržaja. Izabranim kandidatima bit će plaćen smještaj, prijevoz i troškovi rada na projektu. Kandidati trebaju znati engleski jezik. Rok za prijave je do 30. rujna 2018. Smjernice, uvjete prijave i sve detalje možete naći na službenim stranicama.
 

AaBKC

Centar za vizualnu umjetnosti Aarhus (AaBKC) u Danskoj najavio je na svojim mrežnim stranicama da ove jeseni otvora međunarodni natječaj za rezidenciju koja će se održati u proljeće 2019. godine. Izabrat će se jedan kustos koji će imati priliku boraviti u Aarhusu te surađivati s lokalnim umjetnicima i stručnjacima, posjetiti izložbe i kulturna događanja i time steći nova iskustva, proširiti znanje, provesti istraživanja... Kustos će imati osiguran smještaj i radni prostor, a uz to će dobiti i stipendiju. Potrebno je znanje engleskog jezika. 
 

AiR Tiburg

AiR Tiburg, program nizozemske organizacije SEA Foundation, poziva kustose, umjetnike i pisce da se prijave na program rezidencije za 2019. i 2020. godinu u Tiburgu, u trajanju od rujna do studenog 2019. godine ili veljače do lipnja 2020. godine. Program je zamišljen kao individualno skrojeno iskustvo za svakog kandidata, ovisno o njegovim ili njezinim aspiracijama i potrebama. Na raspolaganju će biti mentori, kustosi i ostali stručnjaci s kojima će se kandidati moći konzultirati, a također će moći održati i radionicu, predavanje, organizirati izložbu ili napisati knjigu. Organizacija u potpunosti financira boravak dvije osobe. Potrebno je znanje engleskog jezika. Minimalna dobna granica kandidata je 25 godina. Prijave je potrebno poslati do podneva 15. listopada 2018., a administrativni troškovi prijave naplaćuju se 30 €. Obrazac prijave možete pronaći na mrežnim stranicama.
 

Institut Van Eyck

Nizozemski institut Van Eyck u Maastrichtu poziva kustose, umjetnike, dizajnere, fotografe, arhitekte i krajobrazne arhitekte, pisce i kritičare da se prijave za rezidenciju na Institutu. Boravak traje između 6 i 12 mjeseci, a početak određuje Institut. Institut svake godine ugosti više od 30 kandidata. Kandidati obično imaju između 22 i 41 godine, ali dobna granica nije određena. Odabrani kandidati dobivaju na raspolaganje prostor za rad. Organizacija smještaja i troškovi smještaja nisu uključeni. Upisninu, koja za 12 mjeseci iznosi 2.750 eura, bit će potrebno platiti do 21. siječnja 2019. Kandidati mjesečno dobivaju stipendiju u iznosu od 900 eura te uz to i budžet za rad od 2.000 eura za godinu dana. Potrebno je znanje engleskog jezika. Rok prijava je do 1. listopada 2018., a troškovi prijave iznose 70 eura. Prijaviti se možete putem online obrasca.
 

PILOTENKUECHE – Emerging Curator Program (Program Kustos u nastajanju)

Međunarodni umjetnički program PILOTENKUECHE poziva osobe koje su završile studije povijesti umjetnosti, arhitekture, filozofije i društvenih znanosti da se prijave na natječaj za stažiranje (internship) unutar programa u Leipzigu, Njemačka, i steknu iskustvo direktnog rada s umjetnicima na izložbama. Trajanje stažiranja je 3 mjeseca, a radi se 20 sati tjedno. Program je koncipiran po kvartalima. Prvi bi se dio održao od travnja do lipnja 2019., drugi od srpnja do rujna 2019., zatim od listopada do prosinca 2019. i na kraju od siječnja do ožujka 2020. Rok za prijave za prvi kvartal je istekao, a za idući je rok za prijave do 30.9.2018. Trošak smještaja nije pokriven. Prijaviti se možete slanjem životopisa, motivacijskog pisma i obrasca koji možete pronaći na mrežnim stranicama.
 

SomoS

Neprofitna izložbena kuća SomoS u Berlinu nositelj je internacionalnog programa za rezidenciju za kustose. Kandidati moraju imati iskustvo u svom području rada i iza sebe barem dvije postavljene izložbe te razrađen prijedlog projekta na kojem bi radili tijekom boravka u Berlinu. Onima koji zadovoljavaju te i ostale uvjete navedene na stranici i u mogućnosti su izdvojiti 950 eura mjesečno za 2018. godinu ili 1050 eura za 2019. godinu, nudi se prilika za ostvarenje svog projekta i postavljanje izložbe koja bi trajala tjedan dana, podrška stručnjaka, pristup bazi od 8000 umjetnika, kao i smještaj i prostor za rad. Trajanje boravka je minimalno 3 mjeseca. Prijava na program besplatna je i nije ograničena rokom.
 

(Zrinka Marković)
www.mdc.hr


 

(D.H.F., 25.09.2018)