performans

Budućnost seksualnosti - performans kolektivne odgovornosti


vrijeme: 30.09.2018. 11-21 h
mjesto: Zagreb; dvorište centra AKC Medika, Pierottijeva 11

U nedjelju, 30. rujna, u dvorišnom prostoru AKC Medike održat će se performans/instalacija Brune Isakovića u sklopu programa Festivala prvih a u produkciji udruge Domino i Festivala prvih (Studio Artless). Tijekom performansa provest će se ritualizirano dijeljenje knjiga Michela Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem 1. dio, Briga o sebi 2. dio, Upotreba zadovoljstva 3. dio.
 

Autor ovaj participativan performans naziva „performansom kolektivne odgovornosti“, te je u tu svrhu odaslao poziv za sudjelovanjem kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, ali i široj javnosti. Zainteresirane strane pozvane su da tijekom ili prije izvedbe preuzmu 750 primjeraka knjiga “Povijest seksualnosti I, II, III” Michela Foucaulta. Knjige će biti postavljene na drvenoj instalaciji 10 sati prije početka performansa tijekom kojih će svi moći “spasiti” po jedan besplatan primjerak svakog od tri toma knjige. Performans završava u 21 sat spaljivanjem drvene instalacije.

 

Naslov koji je motiv ove izvedbe smatra se najznačajnijim djelom Michela Foucaulta, prethodnika i utemeljitelja queer teorije. Glavni oslonac Foucaultovog pristupa analizi društva jest seksualnost, kao prirodna karakteristika ljudskog življenja koja se na Zapadu snažno potiskuje, posebice od XVII. st. do danas.

 

(R.P.B., 25.09.2018)