Preskočite na glavni sadržaj

Izložba strip-albuma 'Vukovar: Haš'

Izložba strip-albuma „Vukovar: Haš“, majstora stripa Nenada Nenoosa Barinića, otvara se u srijedu, 3. ožujka 2021., u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj.
vrijeme: 03.03.2021.
mjesto: Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj
url: http://www.gmk.hr/

“Vukovar: HAŠ” vizualna je priča utemeljena na istinitim događajima u čijim glavnim ulogama su stvarni likovi – prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara te sa svojim suborcima iz Đakova dragovoljno branili Hrvatsku. Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić - Haš koji je nadimak dobio po pjesmi Hush legendarnog engleskog rock benda Deep Purple. Haš je kao dragovoljac iz Vinkovaca otišao braniti Vukovar, nakon ranjavanja bio je smješten u Vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada mu se gubi svaki trag. Ovim stripom, autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama. Strip je posvećen Mladenu Čupiću Hašu, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu.
Barinić od malena crta stripove i ilustracije koje od 1986. objavljuje u različitim publikacijama. Kroz ljubav prema stripu dolazi do izražaja i njegova ljubav prema prirodi kojoj posvećuje značajan dio svojih umjetničkih radova. Autor aktivno održava i škole stripa za mlade polaznike od 2009., kao i različite radionice i tribine. Ilustrator je mnogih knjiga i publikacija, a kao stručni suradnik i ilustrator sudjelovao je u različitim dokumentarnim filmovima. Dobitnik je više nagrada za svoje likovno izražavanje, a 2010. uručena mu je povelja Vukovarsko-srijemske županije za humanitarni rad i izniman doprinos kulturi i očuvanju prirode. Godine 2012.  Hrvatska radiotelevizija snimila je dokumentarni film "Život sa slikama" o Barinićevu životu i radu. Autor je umirovljeni djelatnik MUP-a RH, gdje i dalje kao stručni suradnik izrađuje portrete nepoznatih počinitelja kaznenih djela i neslužbeno glasi za najboljeg hrvatskog crtača fotorobota.

Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca, a može se razgledati od 3. ožujka do 21. lipnja 2021. Radno vrijeme Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj je od utorka do petka od 8 do 18 sati i vikendom od 10 do 18 sati.

https://www.facebook.com/muzejdomovinskogratakarlovac/