Preskočite na glavni sadržaj

Filmska posveta Danu žena: U Art-kino stižu Ženijalni dani

Filmska selekcija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi tri ostvarenja, dva igrana i jedan dokumentarni festivalski hit. Na repertoaru Art-kina od 6. do 8. ožujka nalaze se filmovi 'Djevojka koja obećava', 'Usidjelice' i 'Influencerica'.
vrijeme: 06.03.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr/

Ožujak u Art-kinu već je tradicionalno rezerviran za Ženijalne dane – zajednički program Kino mreže koji povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na velika platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.
 
Ovogodišnji program od 6. do 8. ožujka donosi dokumentarni film Usidjelice koji istražuje kineski fenomen i državni problem 21. stoljeća – neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je prednost rađanja muške naspram ženske djece (češći abortusi), što je rezultiralo manjkom od nekoliko desetina milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu. Usidjelice donose priču o trima Kineskinjama koje su, ne udavši se na vrijeme, izložene velikom pritisku i stigmatizaciji okoline.
 
Slijedi američka Djevojka koja obećava, crnohumorni triler Emerald Fennell, priča o osveti naoko obične Cassie (u izvedbi sjajne Carey Mulligan) čiji je život obilježio traumatičan događaj iz mladosti. Film je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Sundance Film Festivalu, a nominiran je i za Zlatni globus u četiri kategorije, između ostalih i za najbolji film (drama).
 
Ženijalne dane u Art-kinu zaključuje poljski hit Influencerica Magnusa von Horna. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, čija energična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Film je od kritike hvaljen kao blještava i sjajna studija karaktera koja neočekivano skreće u malo mračnije zakutke ljudske psihe.
 
Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.
 
Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/