Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena dvodnevna konferencija u okviru mjere Music Moves Europe te portugalskog predsjedanja Vijećem EU

U organizaciji Europske komisije, u okviru radnog plana za kulturu 2019. – 2022. (Prioritet C) te portugalskog predsjedanja Vijećem EU, 4. i 5. ožujka 2021. godine održava se dvodnevna online konferencija na temu „Diversity and competitiveness of the European music sector“.
 
vrijeme: 04.03.2021.
url: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/music-moves-europe_en

Konferenciju su otvorili generalni direktor za edukaciju, mlade, sport i kulturu Themis Christophidou te portugalska ministrica kulture Graça Fonseca, dok je na prvoj sesiji na temu utjecaja bolesti COVID-19 na glazbeni sektor te o putu oporavka sudjelovala posebna savjetnica ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo.

Među primjerima dobrih praksi država članica Europske unije našle su se i hrvatske mjere za pomoć glazbenom i kulturnom sektoru poduzete tijekom pandemije koronavirusa, pa ih je savjetnica Hraste Sočo ukratko predstavila okupljenima.

Osvrnula se na niz mjera koje Ministarstvo poduzima na nacionalnoj razini kako bi pružilo podršku sektoru izvedbenih umjetnosti kao i cijelom kulturnom, kreativnom i medijskom sektoru te u kontekstu pomoći glazbenom sektoru istaknula Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba), Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja te Poziv za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta „Jer svirati se mora” kojima se dao poticaj izvedbenim i koncertnim aktivnostima u prilagođenom obliku tijekom pandemije koronavirusa.

Na kraju je naglasila kako će Ministarstvo nastaviti stvarati i provoditi nove mjere kako bi se negativan efekt bolesti COVID-19 na kulturni i kreativni sektor minimalizirao te kako bi se pomoglo profesionalcima u kulturi u teškom razdoblju.

Dvodnevna konferencija okupila je predstavnike europskih politika u kulturi, institucija u glazbi te stručnjake iz glazbene industrije kako bi u kontekstu inicijative Music Moves Europe istražili mogućnosti za uspostavu sektorske potpore glazbi.

Izvor:
https://min-kulture.gov.hr/