Preskočite na glavni sadržaj

U Karlovcu gostuje izložba 'Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu'

Gostujuća izložba Kulturnog centra Travno „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac otvara se u ponedjeljak, 8. ožujka 2021., na Starom gradu Dubovcu.
vrijeme: 08.03.2021.
mjesto: Karlovac Stari grad Dubovac
url: http://www.gmk.hr/
Završena je sanacija oštećenja Starog grada Dubovca nastalih uslijed potresa te će se otvorenjem izložbe ujedno obilježiti i ponovno otvaranje Starog grada Dubovca za javnost. Zbog epidemioloških mjera otvorenje izložbe će biti održano samo za medije.

Naizgled je neobično povezati gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem.
Ubrzani napredak Rijeke, Bakra i Kraljevice te mjesta uz cestu Karolinu potaknuli su doseljavanje obrtnika i trgovaca, unaprijedili vojnu i trgovačku povezanost te protok sirovina. Ako promatramo narodnu nošnju uviđamo da su za individualnost njena oblikovanja i razvitak tehnika kojima je rađena presudne upravo migracije ljudi, materijala, sirovina i ideja. Razvojem cestovnih infrastruktura veći izbor materijala je postao dostupan, a upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.
Na izložbi će biti prikazani tekstilni predmeti Karlovačkog i Ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske - sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posebno je zanimljivo što će posjetitelji moći vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja i imalo je magijsku funkciju pri porodu. Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Uz odjevne predmete i predmete potrebne za izradu narodnih nošnji na izložbi će biti prezentirani i tradicijski instrumenti karakteristični za navedena područja, poput šurli, miha i sopila. Posebno su zanimljivi rekviziti koji se mogu vidjeti na izložbi, a koji prate određene obredne prakse poput maski i kostima zvončara iz okolice Rijeke.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti predmete i fotografije iz čuvaonica i arhiva različitih institucija i organizacija kao što su Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“, Etnografski muzej Istre, Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“, Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“, Zavičajni muzej Ozalj, Gradskog muzeja Karlovac i glazbenika, solista na tradicijskim glazbalima Stjepana Večkovića.
Autorice izložbe su Lucija Halužan, Ivana Mihajlic i Bojana Poljaković Popović, a kustos gostovanja Nikolina Belančić Arki. Izložba se razgledati od 8. ožujka do 9. svibnja 2021. godine. Radno vrijeme Starog grada Dubovca je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.