" />
obavijest

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe u Rijeci


vrijeme: 09.10.2018. - 11.10.2018.
mjesto: Rijeka

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe, tijela koje prikuplja, analizira i daje preporuke za izradu i primjenu kulturnih politika na razini država, održat će se od 9. do 11. listopada u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u novom riječkom kulturnom centru RiHub, u kojem će se sastanak i održati.


Sudjelovat će oko 50 gostiju iz cijele Europe, a većina sastanka je zatvorena za javnost. Kompendij postoji od 1998. godine, a sastoji se od zemalja članica Vijeća Europe i kulturnih institucija u smislu partnerstva nacionalnih vlada i mreže vodećih europskih stručnjaka za kulturne politike. Kompendij ujedno služi i kao istraživačka baza podataka za sve dostupne podatke o kulturi unutar zemalja članica te provodi nadzor primjene europskih sporazuma u području kulture i razvoja nacionalnog zakonodavstva.
 
U sklopu sastanka, 11. listopada održat će se javni forum na temu obrazovanja i kulture, otvoren za sve zainteresirane.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je Rijeka dobila domaćinstvo ovog skupa u sklopu predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europe tijekom šest mjeseci. Želimo aktivno sudjelovati u ovim događajima, posebno s ciljem pozicioniranja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine, rekao je Obersnel.
 
Direktorica tvrtke Rijeka 2020. koja upravlja projektom EPK, Emina Višnić navela je da Hrvatska aktivno sudjeluje u Kompendiju godinama. Najavila je održavanje stručnog seminara o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji pod nazivom I-relevantnost kulture u dobi umjetne inteligencije, odmah nakon sastanka autora Kompendija, 12. i 13. listopada.
 
Tu će sudjelovati desetak relevantnih stručnjaka za teme umjetne inteligencije, te će se donijeti preporuke za politike na ovom području namijenjene Vijeću Europe. Ovi skupovi omogućuju ne samo da slijedimo trendove, nego i da budemo ispred njih, odnosno da ih kreiramo, navela je Višnić.
 
Načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture RH Anja Jelavić istaknula je vrijednost domaćinstva ovog skupa u okviru značenja za kreiranje kulturnih politika. (Hina)

(R.P.B., 05.10.2018)