Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Ne zaboravi disati' Martina Turka stiže u hrvatska kina

"Ne zaboravi disati" slovenskog redatelja i scenarista Martina Turka, koji se opisuje kao intimna i atmosferična tinejdžerska drama o odrastanju, počinje se od četvrtka prikazivati u hrvatskim kinima.
vrijeme: 11.03.2021.

Na prošlogodišnjem Festivalu slovenskog filma film je dobio dvije prestižne nagrade - za najbolji dugometražni igrani film i za najbolju fotografiju, koju je osvojio hrvatski direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Radnja prati petnaestogodišnjaka kojemu se život promijeni kada se njegov uzor, stariji brat zaljubi u prelijepu djevojku. "Film progovara o krhkosti tinejdžerskog doba, ljubomori, erotici i neizbježnom procesu prihvaćanja činjenice da se svijet mijenja, a život ide dalje", napominje se u najavi.

Po riječima Martina Turka, dugo je želio snimiti film o odrastanju na koje gleda iz drugačije, poetičnije perspektive, nego što smo navikli to u filmovima za mlade.

"Vjerujem da će film biti izazovan mladoj publici, a istovremeno će i starije gledatelje podsjetiti na neka vlastita intimna iskustva", izjavio je.

Svjetsku premijeru film je imao na Filmskom festivalu u Rimu u natjecateljskom programu festivalske sekcije Alice Nella Citta, a  sudjelovao je i u natjecateljskim programima Zagreb Film Festivala, Pula Film festivala i Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu, te na festivalima u Egiptu i Indiji.

U distribuciji Pari Pikula ta će se hrvatska manjinska koprodukcija od 11. ožujka prikazivati u kinima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci, Rovinju, Puli, Samoboru, Varaždinu, Čakovcu i drugim gradovima.

Producent je Bela film, koproducenti su Quasar Multimedia (Italija), Studio Dim (Hrvatska), RTV Slovenija i RAI Cinema (Italija) a sufinancirali su ga Slovenski filmski centar (SLI), FVG Audiovizualni fond, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Media program - Kreativna Europa, Re-Act razvojna shema te FS Viba film.

Martin Turk autor je brojnih filmova, uključujući igrane "Nahrani me riječima" (2012.), "Dobar dan za posao" (2019.) i dugometražni dokumentarni film "Doberdob - Pobunjenički roman". Filmovi su mu predstavljeni na više od 100 filmskih festivala širom svijeta. (Hina)