Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga 'Češka na dlanu' - priručnik za posjet Češkoj

Hrvatsko-češko društvo objavilo je knjigu 'Češka na dlanu' autora Franje Vondračeka i Marijana Lipovca, koja donosi prikaz preko 250 čeških gradova, dvoraca, prirodnih znamenitosti i drugih značajnih lokaliteta.
vrijeme: 15.03.2021.
url: https://www.facebook.com/HCDZG/

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom takvom djelu na hrvatskom jeziku, koje donosi sve najznačajnije i najzanimljivije što Češka ima, opisano na jednostavan i pristupačan način.
 
U knjizi su obrađeni svi češki gradovi s više od 10.000 stanovnika, kao i mnogi manji gradovi koji su zbog nečega važni i vrijedni, među kojima su i svi spomenici u Češkoj pod zaštitom UNESCO-a. Obrađeni su mnogi dvorci i zamkovi, po kojima je Češka poznata, svi nacionalni parkovi, te još nekoliko zanimljivih prirodnih lokaliteta.
 
Od 200 stranica knjige njih 14 je posvećeno Pragu, koji kao glavni grad Češke uvelike prednjači po broju kulturno-povijesnih znamenitosti.
 
Uz ostale češke gradove (Brno, Ostrava, Plzenj, Olomouc, Liberec, Česke Budějovice, Hradec Králové, Ústi nad Labem i Pardubice) obrađene su i poznate turističke destinacije, poput toplica u zapadnoj Češkoj (Karlovy Vary, Mariánské Lázně), gradovi poznati po ljepoti i fascinantnoj povijesti (Český Krumlov, Telč, Kutná Hora), čuveni dvorci (Karlštejn, Konopiště, Hluboká, Lednice, Valtice), tragično selo Lidice i odredište bitke kod Austerlitza (Slavkov u Brna).
 
Knjigom je obuhvaćen niz lokaliteta vezanih uz početke češke povijesti i državnosti; mjesta u istočnoj Moravskoj spojena s misijom svetih Ćirila i Metoda (Velehrad, Mikulčice, Uherské Hradiště), prvi glavni grad Češke Levý Hradec, legendarna gora Říp, Stadice, rodno selo orača Přemysla, mitskog osnivača dinastije Přemyslovića, te mjesto rođenja i smrti glavnog češkog sveca svetog Václava (Stochov i Stará Boleslav).
 
Rodna mjesta Žižke, Dvořáka, Čapeka, Hašeka...
 
Mjesto u knjizi dobila su i sela i manja mjesta u kojima su rođeni ili umrli neki od čeških velikana, poput Trocnova, rodnog sela husitskog vojskovođe Jana Žižke, Nelahozevesa gdje je rođen skladatelj Antonín Dvořák, Malih Svatoňovica, rodnog sela književnika Karela Čapeka ili Lipnica gdje je umro i pokopan književnik Jaroslav Hašek.
 
Obrađeni su i Duchcov, gdje je posljednje godine života proveo slavni pustolov Giacomo Casanova, Příbor, rodno mjesto psihoanalitičara Sigmunda Freuda te Svitavy, gdje je rođen Oskar Schindler.
 
Neki se češki gradovi izdvajaju po neobičnim i manje poznatim zanimljivostima; primjerice u Jáchymovu je kovan srebrni novac koji je prema njemačkom imenu grada Joachimstal dobio ime talir, a od njega je nastao i naziv dolar. U Dačicama je proizvedena prva kocka šećera na svijetu, Pelhřimov ima Muzej rekorda i kurioziteta, Kladruby najstariju ergelu konja na svijetu, u Jindřichovom Hradecu čuvaju se najveće mehaničke jaslice na svijetu s 1398 figura...
 
Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Grada Brna.
 
Franjo Vondraček (1957.), politolog i novinar, predstavnik je češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji te osnivač i prvi predsjednik Češke besede Zagrebačke županije. Marijan Lipovac (1976.), povjesničar i bohemist, predsjednik je Hrvatsko-češkog društva. Zajedno su napisali i knjige "Česi Zagrebu – Zagreb Česima" (2009.), te "Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj" (2018.). (Hina)